Velký archeologický nález v Izraeli, antisemitské nálady v Brémách a genocida Arménů

22. květen 2016

Izrael ohlásil největší archeologický objev za posledních 30 let. Ve vraku lodi, která ztroskotala na pobřeží Cesareje před 16 stoletími, našli vědci 20 kilogramů mincí, lampy s římskými bohy, kotvy nebo navigační zařízení. Unikátní předměty ležely pod silnou vrstvou písku. Díky tomu jsou dnes ve výborném stavu.

Židovská obec v Brémách upozornila na antisemitské nálady ve městě. Spojuje je mimo jiné s působením místního evangelického pastora Volkera Kellera. Ten patří k zakladatelům organizace Severobrémští občané proti válce, jejíž členové ve městě veřejně vyzývají, aby občané nekupovali izraelské zboží.

Masakr půldruhého milionu Arménů v Osmanské říši na začátku 20. století byla „jednoznačná genocida“, prohlásil šéf americké organizace Ligy proti hanobení. Ta bude nyní usilovat o to, aby Spojené státy vraždění Arménů uznaly jako genocidu. Věří totiž, že když se bude vyhlazování lidí v Arménii, během holocaustu, v Bosně nebo ve Rwandě připomínat, pomůže to v budoucnu podobným tragédiím zabránit.

Milovníci džezu by měli zpozornět: v Nuselské radnici v Praze 4 vystoupí zítra od půl osmé večer izraelské „Omer Klein Trio“. Jeho vůdčí osobnost – pianista, bandleader a skladatel v jedné osobě – pravidelně vystupuje na světových pódiích a spolupracuje se špičkovými světovými hudebníky.

Slepence mincí objevených ve vraku lodi v Cesareji. Dohromady váží cca 20 kg

Izrael oslavil tento měsíc 68 let své existence. V zemi dnes žije 8,5 milionů obyvatel, z toho 75 % Židů a 21 % Arabů. Ostatní jsou křesťané, jiného náboženského vyznání nebo občané bez vyznání.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio