Vliv uprchlíků na život Židů v Evropě, nejstarší muž na světě a zaměstnanost ultraortodoxních židů v Izraeli

7. únor 2016

Jak současná uprchlická krize ovlivňuje život Židů v Evropě? Existuje vztah mezi antisemitismem a rostoucím evropským nacionalismem? Pokud vás tyto otázky zaujaly, pak se ve středu 10. února vypravte do Židovského muzea v Praze. Bude tam o nich diskutovat odborník na současný antisemitismus Zbyněk Tarant a arabista Bronislav Ostřanský.

Zřejmě nejstarším mužem světa je ve svých 112 letech Jisrael Kristal z izraelské Haify. Narodil se v Polsku, válku prožil v lodžském ghettu. Na rozdíl od manželky se mu podařilo přežít i vyhlazovací tábor Osvětim. V roce 1950 se vystěhoval do Izraele.

Více než polovina ultraortodoxních mužů v Izraeli má zaměstnání, uvedl tamní statistický úřad. To je nejvíce od vzniku Státu Izrael. Ultraortodoxních žen pracuje dokonce více než 70 procent. Podle odborníků jsme svědky historické proměny ultraortodoxní komunity, která se již nevěnuje jen studiu Tóry.

Dvě třetiny Židů ve Francii se bojí a polovina z nich se stala terčem slovního nebo fyzického útoku, ukázala nová studie. Přesto nejsou francouzští Židé připraveni vzdát se své víry. Navzdory strachu nosí skoro 50 procent mladých mužů i nadále jarmulku.

autoři: Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio