Vrah předsedy tureckých biskupů byl po třech letech odsouzen

27. leden 2013

Téměř tři roky po smrti římskokatolického biskupa v Turecku Luigiho Padoveseho byl za vraždu odsouzen jeho řidič. O tom, že čin spáchal, bylo od počátku jasno. Jeho motiv naopak není jasný ani po vynesení rozsudku. Biskup Padovese se v Turecku věnoval dialogu s islámem a usiloval o práva tureckých křesťanů.

Tento týden byl v Turecku odsouzen vrah biskupa Luigiho Padoveseho k 15 letům vězení. Jeho 29letý řidič Murat Altun ho ubodal 3. června 2010 a k činu se doznal, ale k rozsudku vedla dlouhá cesta. Altun prohlašoval, že byl „mimo sebe“, a jeho obhájci chtěli dosáhnout jeho osvobození na základě tvrzení, že byl nepříčetný.

Altun strávil delší čas v psychiatrické léčebně, ale lékaři nakonec usoudili, že je schopen stanout před soudem. Při procesu si Altun protiřečil a své motivy vysvětloval různě. Některé zdroje tvrdí, že byl konvertovaný křesťan, ale svědkové činu uvedli, že při něm křičel „Alláh je velký“. Turecké úřady usoudily, že vražda neměla politický motiv, ale představitelé římskokatolické církve na turecké vyšetřovatele stále naléhali, aby čin prověřili více do hloubky.

Altun si celých patnáct let neodpyká, protože do trestu se započítávají i uplynulé tři roky, které strávil v zajetí. A jestli se bude ve věznici dobře chovat, může ho turecký soud propustit už po šesti letech a pěti měsících. Po vynesení rozsudku prohlásil, že svého činu lituje.

Biskupovi dělal řidiče čtyři a půl roku. Luigi Padovese byl předsedou turecké biskupské konference a apoštolským vikářem Anatolie. Věnoval se ekumenické činnosti a dialogu s islámem a usiloval o větší rovnoprávnost křesťanů v Turecku a oživení křesťanských komunit. V době vraždy se chystal na Kypr na schůzku s papežem Benediktem XVI.

Podobná tragédie se v Turecku stala už v roce 2006, kdy byl na jihu u hranic se Sýrií zastřelen katolický kněz Andrea Santoro. 16letý středoškolák i jeho zabil s voláním „Alláh je velký“. Po dopadení vypověděl, že svůj čin spáchal pod vlivem rozjitřených vášní muslimů kvůli karikaturám proroka Mohameda v dánském časopise.

Biskup Padovese tehdy za Santora sloužil mši, na které zdůraznil nutnost mezináboženského dialogu a odsoudil zabíjení kvůli odlišnému názoru. O čtyři roky později za něj zaplatil životem sám.

autor: gzb
Spustit audio