Vrchní imám univerzity Al-Azhar u papeže, nový biskup Pavel Konzbul a Národní pouť v Krakově

28. květen 2016

Vrchní imám univerzity Al-Azhar navštívil papeže. Setkání tak ukončilo pětileté zmrazení vztahů mezi egyptskými muslimy a katolíky. Podle vatikánského mluvčího oba při půlhodinovém rozhovoru mluvili o společném nasazení představitelů a členů velkých náboženských vyznání za pokoj ve světě, odmítání násilí a terorismu, a také o situaci křesťanů v kontextu konfliktů a napětí na Blízkém východě a jejich ochraně.

„Toto setkání je poselství," řekl o schůzce František. Šejk Ahmad al-Tajíb je autoritou v oblasti sunnitského islámského práva. Od počátku vystupuje proti takzvanému Islámskému státu a islamistickému terorismu.

Novým brněnským pomocným biskupem se stane Pavel Konzbul

Novým brněnským pomocným biskupem se stane Pavel Konzbul. Dosavadního faráře u katedrály svatých Petra a Pavla jmenoval minulou sobotu papež František. Biskupské svěcení přijme v den slavnosti diecézních patronů sv. Petra a Pavla, tedy 29. června, v 14. hodin.

Zemřel nejstarší člen kardinálského sboru Loris Capovilla

Ve věku sto let zemřel nejstarší člen kardinálského sboru Loris Capovilla. Jako kněz benátské diecéze se stal sekretářem tamního arcibiskupa Angela Roncalliho a pozdějšího papeže Jana XXIII. a v jeho službách zůstal až do papežovy smrti. Byl svědkem prvních papežových myšlenek na svolání Druhého vatikánského koncilu, v jehož rámci později působil jako poradce. Kardinálský prsten obdržel Loris Capovilla v lednu 2014, právě v roce svatořečení Jana XXIII.

Národní pouť v Krakově

Na Národní pouť do Krakova se vypravilo několik tisíc věřících z České republiky. Cíl pouti souvisí s probíhajícím Svatým rokem milosrdenství. Právě v Krakově je poutní místo, kde žila a zemřela Faustina Kowalská, polská řeholnice a mystička, na jejíž popud Jan Pavel II. vyhlásil svátek Božího milosrdenství. Poutní bohoslužba začíná o půl jedenácté. Odpoledne program pokračuje souběžně na čtyřech místech koncertem, přednáškami i společnou modlitbou.

Spustit audio