Vrchní soud v Pákistánu potvrdil trest smrti pro křesťanku na základě kontroverzního zákona o rouhání

26. říjen 2014

Převážně muslimský Pákistán patří k zemím, kde dochází k nejhoršímu pronásledování křesťanů na světě. Přístup k nim názorně dokládá i vleklý případ jedné katoličky, která má být popravena za údajné rouhačství.

Vrchní soud v pákistánském Láhauru v těchto dnech potvrdil trest smrti pro 43letou katoličku Asíju Bibíovou, jejíž případ se stal klasickou ukázkou zacházení s křesťany v této převážně muslimské zemi a symbolem boje proti nechvalně známému pákistánskému zákonu o rouhačství.

Začal před více než pěti lety. Asíja rozhněvala muslimské ženy z jejich vesnice tím, že se napila vody ze stejného hrnku jako ony, přestože je podle nich jako křesťanka „nečistá“, a pak v následné hádce, jak některé vesničanky tvrdily, urazila proroka Mohameda. Byla zatčena a rok čekala ve vězení na obžalobu. V listopadu 2010 pak byla jako vůbec první žena v Pákistánu odsouzena k trestu smrti za rouhačství.

Případ vzbudil velkou mezinárodní pozornost a ke zrušení rozsudku vyzval Pákistán i tehdejší papež Benedikt XVI. Pákistánští extremisté však nepřestali vyhrožovat Asíjině rodině smrtí, a ta se tak dodnes skrývá, a dva politikové dokonce za podporu nespravedlivě nařčené křesťanky zaplatili životem. Zastal se jí pákistánský ministr pro menšiny Šabház Bhattí a veřejně ji podporoval a ve věznici navštěvoval i guvernér Paňdžábu Salmán Tasír. V roce 2011 byli zavražděni – Bhattí Talibanem a Tasír členem vlastní ochranky.

Muslimové tvoří v Pákistánu 97 % obyvatel a křesťanů jsou necelá dvě procenta. Zákon o rouhačství je skvrnou tamější justice, neboť je široce zneužíván. I když na jeho základě nebyl dosud nikdo popraven, lidé jsou odsuzováni k neúměrně vysokým trestům na základě pochybných důkazů a falešných obvinění.

Navíc je část společnosti zfanatizovaná extremisty a někteří obvinění jsou zavražděni dříve, než soud stačí rozhodnout, zda jsou vůbec vinni – podle pákistánských statistik bylo od roku 1990 zabito nejméně 52 lidí.

Běžně dochází i k násilnostem proti křesťanům a vypalování kostelů, obchodů a domů; před rokem například sebevražedný atentátník zabil 75 věřících v Péšávaru, když vycházeli z kostela po mši, a v roce 2009 upálil muslimský dav zaživa nejméně 7 křesťanů v městě Godžra kvůli údajnému znesvěcení Koránu.

Případ Asíje Bibíjové ještě nekončí, protože její obhájci se odvolali k Nejvyššímu soudu. Asíja je však stále ve vězení a její zdraví se zhoršuje.

autor: gzb
Spustit audio