Vychází pexeso k Noci kostelů

16. květen 2012

Při příležitosti Noci kostelů, která se letos uskuteční v pátek 1. června 2012, vydává Arcibiskupství pražské pexeso s fotografiemi vybraných katolických i nekatolických kostelů pražské arcidiecéze. Pexesa budou k dostání během Noci kostelů v kostelech, které si je objednaly.

Jelikož letošní datum Noci kostelů připadá na Den dětí, snažili se organizátoři vymyslet také něco pro ně. Jednou z takových věcí je pexeso s vybranými katolickými a evangelickými kostely ve Středočeském kraji. K pexesu je přiložena legenda se stručným popisem kostela, takže si děti procvičí hrou nejen svou paměť, ale také znalost našeho společného kulturního dědictví.

Také pořadatelé jednotlivých kostelů budou v programech Noci kostelů pamatovat na rodiny s dětmi. Děti se mohou těšit, že v otevřených kostelech na ně budou čekat zajímavé soutěže, výtvarné dílny či prohlídky kostela. V kostele sv. Jakuba Staršího v Praze – Petrovicích se např. bude stavět teepee a je připraven dětský koutek s dalšími aktivitami. Sbor Církve bratrské v Praze na Smíchově připravil tvořivou dílnu, kde se děti mohou nejen hodně naučit, ale také si něco vyrobit. A kostel Narození Panny Marie v Petrovicích se dokonce promění na místo plné příběhů a pohádek. Pohádková noc zde začíná již v 17.00 hodin.

Během Noci kostelů, která se koná 1. června 2012, se v pražské arcidiecézi otevře více než 200 kostelů, v celé republice je to přes 1000. Bohatý program, který má přiblížit křesťanskou víru a tradici, připravují nejen ty kostely a farnosti, které se zúčastnily minulých ročníků, ale také mnohé další. K Noci kostelů vychází rovněž brožura se seznamem kostelů, jejich programem, adresou, dopravním spojením a mapami. Podrobný neustále aktualizovaný program je k dispozici na www.nockostelu.cz.

Noc kostelů chce představit křesťanskou spiritualitu, modlitbu a službu potřebným. Má být rovněž znamením živé spolupráce různých křesťanských církví, která zaceluje rány vzniklé v minulých staletích. Noc kostelů se letos uskuteční nejen v celé České republice, ale také v Rakousku, na Slovensku, v Německu či Nizozemí. V loňském roce se do Noci kostelů v České republice zapojilo 939 kostelů. O mimořádném zájmu veřejnosti o program Noci kostelů svědčí i více než 300 000 návštěvnických vstupů zaznamenaných během večera a noci. První Noc kostelů proběhla v roce 2005 ve Vídni. Více na www.nockostelu.cz.

autor: Arcibiskupství pražské
Spustit audio