Výstava Ralfa Mošta Obraz jedna báseň zve ke středu vesmírného života

5. květen 2013

Je to poezie, ale také výtvarné umění. Mladý básník Ralf Mošt vystavuje od včerejška své básně – obrazy v artotéce Městské knihovny v Praze na Opatově. Vernisáž výstavy nazvané Obraz jedna báseň se uskuteční v pondělí 6. května.

Výstava v artotéce Městské knihovny v Praze na Opatově zahrnuje většinu z básní-obrazů Ralfa Mošta. Prostředí knihovny je pro jeho obrazy ideální, přirozeně zde probíhá látková výměna slov, básně-obrazy jsou rozmístěny nejen na stěnách a ve vitrínách, ale i mezi knihami a dokonce i jako velká vitráž v okně knihovny, ve fonotéce jsou k dispozici k poslechu některé vizuální básně v jejich audio verzi – což je další zajímavý přesah. Co jsou to vlastně básně – obrazy? Odpovídá Ralf Mošt.

„Básně-obrazy, tedy vizuální poezie, má mnoho podob – může to být kaligram, např. báseň do tvaru srdce, nebo slovní hra, třeba báseň jako křížovka, může to být ale i spojení několika slov rozmístěných na ploše stránky, třeba SLOVO... a z něho vyrůstá OVOCE. Vždycky vnější grafický tvar nějak ovlivňuje vnitřní smysl a naopak. Text se tedy formuje nejen na základě jazyka, gramatiky, ale i na základě vztahů na ploše nebo v prostoru.“

Plakát k výstavě Ralfa Mošta Obraz jedna báseň v Městské knihovny v Praze na Opatově

Na výstavě nacházíme obraz nazvaný Vír a střed zájmů. Představme si život jako vesmírnou spirálu – každý den se v něčem motáme, často se věci pořád dokola opakují a vypadá to bezvýchodně, nevíme, kam směřujeme a navíc se zdá, že se život stále více zrychluje, jak se blížíme ke středu spirály, tedy ke svému konci. Autor však ví, že střed víru života není prázdný, že to není bezcílná dráha – že konec je pro něj vlastně začátek, že střed jeho života je v Ježíši Kristu. Pokračuje Ralf Mošt:

„Takže tento myšlenkový koncept ve vizuální básni vyjádřím křivkou spirály mířící ke středu, pointou celé básně bude Kristus a teď jde jen o to výrazně, pravdivě a přitom srozumitelně vyjádřit tu mojí cestu ke středu.
K tomu budu potřebovat tvoji pomoc při přednesu, abychom akusticky navodili ten tvar spirály, vytvoříme zde vesmírné víření šššššššššššššššššššššššš a můžu začít svou cestu ke středu víru:
Do víru vesmíru,
do víru vášní,
neskládám svou víru,
raději básním
o středu života,
o něj mi běží,
motám se přímo tam
- tam kde je Ježíš.“

Ralf Mošt: Vír a střed zájmů

Inspirací Ralfa Mošta jsou velcí autoři vizuální poezie – antické kaligramy, středověké mřížkové básně a labyrinty, ale také tvorba Guillauma Apollinaira, Marinettiho a silná vlna experimentální poezie 60. let – z české např. Antikódy Václava Havla.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio