Výstava Rezidence Otto Petschka představuje vilu židovského bankéře

27. leden 2013

„Rezidence Otto Petschka“ – tak se jmenuje pozoruhodná výstava, která v Národním technickém muzeu představuje vilu bankéře Otto Petschka.

Otto Petschek patřil k třetí generaci židovské rodiny, jejíž příslušníci se od 70. let 19. století významně podnikatelsky prosadili. Petschkům patřila Mostecká uhelná společnost, po první světové válce úspěšně podnikali v papírenském, sklářském, textilním a farmaceutickém průmyslu.

Roku 1920 Petschkové založili bankovní dům, v jehož čele brzy stanul Otto Petschek. A právě on si nechal v letech 1925 - 1930 vystavět v Praze-Bubenči honosnou vilu, navrženou Maxem Spielmannem a architektonickou kanceláří Matěje Blechy. Otto Petschek s rodinou se do vily nastěhoval ve svých 48 letech, ale příliš si ji neužil. Zemřel v roce 1934, jeho manželka a čtyři děti před hrozbou nacismu emigrovaly.

Vilu za války zabral wehrmacht, po osvobození Rudá armáda a nakonec byla i s vybavením prodána Spojeným státům. Vila tak již celá desetiletí slouží jako rezidence amerických velvyslanců v Praze.

V současné době Petschkova vila prochází opravou. Národní technické muzeum přitom získalo některé části původního technického vybavení domu, které se již do něj nevrátí. I díky tomu bylo možno uspořádat výstavu, která Petschkovu vilu představuje v její dvojí podobě: jako luxusní stavbu inspirovanou francouzským barokem, a současně jako objekt vybavený špičkovými výdobytky dobové techniky.

Výstava sleduje stavbu od jejího návrhu na parcele o ploše asi 2 hektarů, dokumentuje architektonické řešení exteriéru i interiéru. Po svém dokončení měla vila 18 ložnic, 7 koupelen a dále v suterénu, přízemí a dvou patrech 148 různě velkých místností. Zvláštností byl systém úložných skříní zabudovaných do dřevěných stěn prakticky ve všech místnostech i na chodbách. Pro volný čas měla Petschkova vila vše, co bylo v době její stavby myslitelné. Na svou dobu netypické bylo fitness centrum a ještě větším luxusem podzemní 18metrový bazén ve stylu římských lázní.

Vrcholem techniky však byly více než 10 metrů dlouhé stěny elektricky zajíždějící do podzemí. Ty oddělovaly zimní zahradu od přízemí domu a rovněž od terasy vystupující z domu do rozlehlé zahrady. Tyto stěny jsou nejstarším známým řešením tohoto typu. Na špičkové dobové úrovni byly ovšem i další součásti zázemí - kuchyň a prádelna.

Výstava v Národním technickém muzeu nabízí ukázky z moderního technického vybavení Petschkovy vily a spolu s ním i části jejího historizujícího zařízení a inventáře. Kupodivu, nehledě na pohnutou historii domu se právě zařízení zachovalo v překvapujícím množství. Prvorepublikové formičky na cukroví nadále najdeme na původním místě v zásuvce kuchyňského stolu s obrovskou mramorovou deskou.

Výstava „Rezidence Otto Petschka“ potěší milovníky architektury, techniky, designu i historie. V Národním technickém muzeu bude k vidění do konce března.

autor: Martin Ebel
Spustit audio