Výstava Život v diaspoře, izraelský grafik Otte Wallish a Dny izraelské kultury

2. duben 2017

Až do 28. května kromě sobot a dalších židovských svátků je možné v pražské Jubilejní synagoze v Jeruzalémské ulici zhlédnout výstavu Jindřicha Buxbauma „Život v diaspoře“. Snímky, které tento člen židovské obce v Olomouci nasnímal především na Ukrajině, ukazují dnešní tradiční židovský život v místech s kdysi slavnou židovskou tradicí.

„Zapomenutý izraelský grafik“ – tak zní podtitul výstavy věnované Otte Wallishovi při příležitosti 111. výročí narození tohoto předního izraelského grafika. Wallish, rodák ze Znojma, se ve svých 28 letech vystěhoval do britské mandátní Palestiny a po vzniku Izraele navrhl mimo jiné první izraelské známky a mince. S Wallishovou tvorbou se je možno seznámit do 29. dubna v Českém centru Praha v Rytířské ulici.

Ještě několik dní, do 13. dubna, se ve Slaném konají Dny izraelské kultury. Na pořadu jsou dokumentární filmy, přednášky o historii i současnosti židovského státu i koncert souboru Atlantis Collegium na téma Starý zákon v barokní hudbě. Za pozornost jistě stojí také výstava „Hvězda pod tíhou hvězdy“, která dokumentuje vztahy mezi Státem Izrael a komunistickým Československem v letech 1948 až 1989.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio