Výtvarník Marek Podwal daroval Staronové synagoze nové synagogální textilie

25. březen 2012

Patnáctého března zažila pražská židovská obec mimořádnou událost. Ve Staronové synagoze byly zasvěceny nové synagogální textilie navržené a darované významným americkým výtvarníkem a obdivovatelem židovské Prahy Markem Podwalem.

Novým rituálním textiliím dominuje parochet, tedy monumentální opona, zakrývající v synagoze svatostánek se schránkou na Tóru. K souboru dále patří tři pláštíky na svitky Tóry, pokrývky na pult k předčítání z Tóry a povlaky na polštářky. Textilie jsou zhotoveny z brokátu a mají bohaté výšivky s tradičními židovskými motivy.

Vlastní realizace Podwalových výtvarných návrhů byla z řemeslného hlediska náročná - třeba jednotlivá písmena hebrejských nápisů se vyšívala samostatně a teprve pak ručně našívala na látku. Textilie byly zhotoveny v New Yorku a vystaveny na přelomu loňského a letošního roku v Yeshiva Museum společně s modelem Staronové synagogy a Podwalovými obrazy.

Židovské muzeum v Praze má ve svých sbírkách velké množství synagogálních textilií z celého území republiky. Nejstarší exponáty pocházejí z 16. století. Součástí jejich výzdoby, zvláště na synagogálních oponách a pláštících na Tóru, bývá i darovací nápis se jménem donátora. Je totiž tradicí, že kultové předměty pro synagogu vznikaly na objednávku dárce, a je povzbudivé, že darem Marka Podwala tato tradice opět ožívá.

Jak vlastně došlo k nápadu navrhnout a zhotovit textilie pro Staronovou synagogu? Mark vzpomíná: „Když mě předseda Židovské obce v Praze František Bányai navštívil před rokem v New Yorku, uviděl náhodou na jedné výstavě moji synagogální oponu. Napadlo ho, že až přijedu do Prahy, mohl bych něco navrhnout i pro Vysokou synagogu. Pak se k tomuto podnětu připojil i rabín Sidon, podle něhož by bylo lepší zhotovit oponu pro Staronovou synagogu. To bylo samozřejmě ještě prestižnější zadání. Prostředky na výrobu v řádu desítek tisíc dolarů se mi podařilo získat od amerických židovských přátel během deseti dnů.“

Synagogální opona Marka Podwala

Mark Podwal sice není výtvarník profesí ani vzděláním, je známým newyorským dermatologem, umění je však jeho koníčkem a vášní. Jeho kresby často s politickým podtextem pravidelně otiskoval The New York Times, ilustroval řadu knih, vystavoval po celém světě a za svou tvorbu získal vysoká ocenění.

Prahu zná a miluje. Jezdí sem pravidelně od roku 1996, upoután legendou o golemovi i vším, co souvisí s Franzem Kafkou. Jeho výtvarné práce často zobrazují pražské židovské motivy, Staronové synagoze věnoval celou knížku pro děti „Stavěno anděly“, kterou napsal i ilustroval. I když Podwalovi židovští předci pocházejí z Polska a Besarábie, on sám zdůrazňuje, že přilnul k Praze.

„Připojil jsem se ke zdejší židovské komunitě. Moje synagoga je v Praze, dokonce mám ve Staronové své místo se jmenovkou. Vnímám spiritualitu zdejšího prostředí a je mi to tu bližší než Amerika. I proto sem tak často a rád jezdím.“

Obdivovatelé umění Marka Podwala se mohou těšit, že od konce června budou moci na výstavě v Galerii Roberta Guttmanna Židovského muzea v Praze zhlédnout jeho nejnovější práce.

autor: Petr Balajka
Spustit audio