Výzkum o ekonomické tísni českých rodin a cena Uměním k Bohu pro Tomáše Halíka

13. květen 2017

Předluženost jednotlivců a domácností patří mezi hlavní příčiny chudoby a sociálního vyloučení, upozorňuje na nebezpečí dluhových pastí Charita ČR. Podle výzkumu, který si nechala vypracovat, je nejhorší situace v rodinách s rodiči ve věku nad 40 let.

Podle koordinátorky sociální oblasti Charity, Ivy Kuchyňkové, tyto rodiny obvykle vyživují více dětí. Ve třetině případů se jedná o rodiče samoživitele. Kritickou hranicí rodinného příjmu je, podle Charity, v průměru společný příjem 24 000 korun měsíčně. „Každá pátá česká rodina s dětmi se nachází ve špatné ekonomické situaci. Z nutných výdajů rodinný rozpočet nejvíce zatěžují náklady na bydlení a na jídlo. Téměř 60 % rodin splácí nějakou půjčku a každá desátá má problémy se splácením svých závazků,“ nastínila data z průzkumu analytičky České biskupské konference Kateřina Pulkrábková.

Cenu Papežské rady pro kulturu obdrží letos Tomáš Halík. Ocenění s názvem Per artem ad Deum (Uměním k Bohu) uděluje každoročně vatikánská rada za vynikající zásluhy v oblasti kultury, zejména za podporu dialogu mezi kulturami. V minulosti cenu dostali například režisér Krzysztof Zanussi či skladatel Arvo Pärt.

Jezuité v Jižní Dakotě vrátí kmenu Siouxů zpět přes dvě stě hektarů půdy. Jezuité dostali pozemky od vlády Spojených států v devatenáctém století. „Je čas vrátit kmenu všechny pozemky, které byly dány církvi pro náboženské účely,“ uvedl podle Religion News Service John Hatcher, představený jezuitské misie svatého Františka. „Myslím, že je to z naší strany důležité gesto, které říká, že ... jsme, v jistém smyslu, skoncovali s koloniálním přístupem k misijní práci,“ dodal Hatcher. Podle zástupce indiánského kmene mají pozemky odhadovanou hodnotu zhruba milion dolarů, význam navrácení pro ně má ale především symbolický význam.

Spustit audio