Výzkum o vztahu Čechů k Židům, papež ve Vatikánu a cena Genesis

21. květen 2017

Renomované analytické středisko Pew Research Center ve Washingtonu zjišťovalo loni a předloni, jaký mají obyvatelé 18 zemí Evropy vztah k Židům. Podle právě zveřejněných výsledků tohoto reprezentativního průzkumu si 19 % Čechů nepřeje Židy jako občany své země, 23 % české populace by je nechtělo mít za sousedy a 37 % by je nepřijalo do rodiny.

Papež František se ve Vatikánu setkal se skupinou chasidů, s níž hovořil o ochraně židovských hřbitovů v Evropě a boji proti sexuálnímu zneužívání dětí. V židovské delegaci byl přítomen i rabín Zvi Glűck, zakladatel organizace Amudim, pomáhající židovským obětem sexuálního zneužívání.

Cena Genesis, sponzorovaná izraelskou vládou, Židovskou agenturou a nadací Genesis Prize je považována za židovskou obdobu Nobelovy ceny. Letos ji získal světoznámý indicko-britský židovský sochař Anish Kapoor. Pod dojmem dubnového chemického útoku proti civilistům v Sýrii věnoval peněžitou odměnu za cenu ve výši jeden milión dolarů syrským válečným uprchlíkům. Současně byla na přání umělce s ohledem na utrpení uprchlíků zrušena udělovací ceremonie v Izraeli.

Dvaadevadesátiletá Jaroslava Doležalová ze Žďáru nad Sázavou byla vyznamenána Cenou města za rok 2016 za osobní statečnost. V roce 1944 nehledě na osobní riziko ukrývala spolu s manželem po dva měsíce židovskou dívku, a tak ji nejspíš zachránila před deportací do koncentračního tábora.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio