Vzdělávací a kulturní pořady Židovského muzea v Praze

2. prosinec 2012

Židovské muzeum v Praze jako každý měsíc připravilo i pro následující dny zajímavé kulturní i vzdělávací pořady pro veřejnost. Navštívit je můžete v Maiselově ulici 15 v Praze 1 a všechny začínají v 18 hodin.

Ve středu 5. prosince se můžete těšit na přednášku Veroniky Seidlové, která se zaměří na působení Františka Škroupa v synagoze v Dušní ulici. Zůstává málo známým faktem, že tento český katolík a skladatel písně, která se stala českou národní hymnou, stál v letech 1836 - 1845 u proměny židovského rituálu v synagoze v pražské Dušní ulici. Veronika Seidlová odhalí neznámé podrobnosti o Škroupově působení v synagoze a obecněji poukáže na hudbu jako indikátor širší kulturní proměny v životě českých Židů v 19. století.

Následující den, ve čtvrtek 6. prosince, se v pražském židovském kulturním centru uskuteční vernisáž výstavy nazvané „Vedem: Cesta terezínských kluků stále pokračuje“. Výstava představí fungování samosprávy terezínského ghetta i časopis, v němž se během okupace téměř po dva roky odrážel jak život chlapců, tak i celého vězněného společenství. Vernisáž doprovodí hudebním vystoupením studenti a učitelé gymnázia Přírodní škola, které výstavu ve spolupráci s Židovským muzeem v Praze pořádá. Výstavu si bude možné prohlédnout do konce prosince od pondělí do čtvrtka od 10 do 15 hodin, v pátek od 10 do 12 hodin a vždy během večerních programů.

Následující pozvánka patří především dětem a jejich rodičům. V nedělní dílně nazvané „Lvíček Arje slaví Chanuku“ se dozví, jak se jmenuje chanukový svícen a kolik má ramen, proč se jedí sufganijot a latkes, a mnoho dalších zajímavostí o svátku Chanuka. Dílna se koná v neděli 9. prosince od 14 hodin a její součástí je prohlídka Španělské synagogy.

Také tento měsíc bude pokračovat cyklus publicisty Jana Fingerlanda „Židé jako lidé a jako obrazy“. V jeho další části ve středu 12. prosince se Jan Fingerland zaměří na postavu „Žida Süsse“, kterému paradoxně největší proslulost zajistil nacistický propagandistický film z roku 1940. Na počátku však stál konkrétní živý člověk, dvorní Žid württemberského vévody v 18. století, odsouzený nakonec k smrti.

Na následující den, ve čtvrtek 13. prosince, připravilo Židovské muzeum v Praze setkání s architektem Jaroslavem Klenovským, spoluautorem nedávno vydané publikace „Brány spravedlivých: Synagogy Moravy, Slezska a Čech“. S Jaroslavem Klenovským, uznávaným odborníkem v oblasti židovských památek, bude diskutovat publicista Petr Brod.

Podrobné informace o všech aekcích muzea pro veřejnost naleznete v „Přehledu kulturních pořadů v Praze“, na internetových stránkách Židovského muzea www.jewishmuseum.cz nebo na jeho facebookovém profilu.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio