Vzdělávací a kulturní pořady Židovského muzea v Praze

10. únor 2013

Bohatou nabídku večerních pořadů pro následujících 14 dní připravilo kulturní centrum Židovského muzea v Praze. Všechny pořady se konají v jeho prostorách v Maiselově ulici 15, v Praze 1.

Již pozítří, v úterý 12. února se možno těšit na přednášku izraelského hudebního skladatele Ayala Adlera, v níž představí významné osobnosti současné izraelské Art Music, u nás známé spíše pod označením moderní vážná hudba. Ayal Adler se bude zabývat specifickými židovskými prvky v hudbě vybraných izraelských skladatelů, ale také jejich směřováním k modernímu a abstraktnímu hudebnímu jazyku. Přednáška začíná v 18 hodin a bude v anglickém jazyce bez tlumočení do češtiny.

Dětem a jejich rodičům patří pozvání na nedělní dílnu nazvanou „Lvíček Arje na návštěvě u rabiho Löwa“. Setkání, při němž proslulý rabín zasvětí malé návštěvníky do tajemství stvoření golema, se koná v neděli 17. února od 14 hodin.

V úterý 19. února v 18 hodin bude hostem publicisty Petra Broda Helena Petrův, autorka knihy „Zákonné bezpráví: Židé v Protektorátu Čechy a Morava“. Helena Petrův, která vyučuje na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a působí jako asistentka na Ústavním soudu v Brně, se zaměří na právní normy, jejichž prostřednictvím byla legalizována nacistická antisemitská politika.

Nadcházející svátek Purim obsahuje mimo jiné poselství, s nimiž mají někteří současní židovští myslitelé nemalé obtíže. Příběh biblické Knihy Ester totiž vnímají jako neslučitelný s dnešním pohledem na ženy nebo na způsob řešení konfliktů. Na otázku, zda poselství Knihy Ester poskytuje prostor pro mezináboženský dialog, se pokusí odpovědět Debbie Weissman, předsedkyně Mezinárodní rady křesťanů a Židů. Na přednášku nazvanou „Dobré i špatné zprávy o Purimu z mezináboženské perspektivy“ se můžete těšit ve středu 20. února v šest hodin večer. Přednáška proběhne v angličtině s tlumočením do češtiny.

Konečně, pokud jste si v kulturním centru Židovského muzea v Praze nestačili prohlédnout výstavu fotografií Jindřicha Buxbauma, která zachycuje svět ortodoxního studia judaismu v dnešním Kyjevě, můžete tak učinit denně kromě víkendu: od pondělí do čtvrtka mezi 10. a 15. hodinou, v pátek od 10 do 12 hodin a vždy během večerních pořadů.

Další informace o vzdělávacích a kulturních pořadech Židovského muzea v Praze naleznete v „Přehledu kulturních pořadů v Praze“, na internetových stránkách muzea www.jewishmuseum.cz a na jeho facebookovém profilu.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio