Vzdělávací a kulturní pořady Židovského muzea v Praze

21. září 2014

V našem vysílání pravidelně informujeme o vzdělávacích a kulturních pořadech Židovského muzea v Praze. To v nejbližších 14 dnech nabízí čtyři taková setkání, a to ve svých prostorách v Maiselově ulici 15 v Praze 1.

Již zítra, v pondělí 22. září, je zde možno navštívit kombinovaný večer povídek a poezie spisovatelky Vlasty Rut Sidonové a kytaristy a moderátora Josefa Gušlbauera, autora hudby k divadelní hře „Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou“. Společným tématem obou autorů je současná Praha a její Židé – jejich všední i nevšední život, čemu se smějí a proč pláčou. Večer nazvaný „Stověžaté blues z Maiselovy ulice“ začíná v 6 hodin večer.

Od tohoto měsíce do června příštího roku nabídne Židovské muzeum jednou za měsíc setkání s dvojicí pamětníků holocaustu, jejichž vzpomínky budou upřeny nejen k letům válečným, ale i životu předtím a potom. Pozvání k prvnímu takovému setkání přijali Anna Hyndráková a Pavel Stránský – oba přeživší terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Birkenau, od jehož vyvraždění uplynulo letos sedmdesát let. S pamětníky bude rozmlouvat Petr Sokol, pedagog a lektor vzdělávacího projektu „Naši nebo cizí: Židé v českém 20. století“. Cyklus nazvaný „Naše 20. století“ začíná v neděli 28. září od 17 hodin na obvyklé adrese Maiselova 15, Praha 1.

Výzkum dějin Židů v Polsku a českých zemích po druhé světové válce je v naprosté většině zaměřen na situaci v hlavních městech, v Polsku případně také v Krakově a Lodži. Projekt Kateřiny Čapkové z Ústavu soudobých dějin Akademie věd se zaměřuje na Židy v Sudetech a v Dolním Slezsku, a odkrývá tak mnohé aspekty poválečné židovské zkušenosti, které v pohledu z centra nejsou tolik zřetelné. Přednáška Kateřiny Čapkové „Židé v poválečném Polsku a českých zemích“ s podtitulem „Pohled z periférie“ proběhne ve středu 1. října v 18 hodin.

Další přednáška v pražském židovském centru se zaměří na situaci u nás po první světové válce. Historik Michal Frankl z Židovského muzea v Praze si ve čtvrtek 2. října od 18 hodin povšimne postoje státu i veřejnosti k židovským uprchlíkům z Haliče a z Bukoviny po vzniku samostatné republiky v říjnu 1918. Přednáška nese název "Obtížní cizinci - židovští uprchlíci a vznik samostatného Československa“. Tento program současně doprovází právě probíhající výstavu Židovského muzea v Praze „Orient v Čechách? Židovští uprchlíci za první světové války“ a je součástí nové přednáškové řady „Uprchlíci a migrace ve 20. století“.

Aranžovaná fotografie židovských uprchlíků v barákovém táboře v Německém (dnes Havlíčkově) Brodu, 1915-1917.

Podrobnosti o vzdělávacích a kulturních pořadech Židovského muzea v Praze, naleznete na jeho internetových stránkách www.jewishmuseum.cz, jeho facebookovém profilu případně v „Přehledu kulturních pořadů v Praze“.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio