Vzdělávací a kulturní pořady Židovského muzea v Praze

19. říjen 2014

Židovské muzeum v Praze nabízí i v nadcházejících dnech zajímavé večerní pořady pro veřejnost. Konají se ve vzdělávacích prostorách muzea v Maiselově ulici 15 v Praze 1 a začínají vždy v 18 hodin.

Nejbližší z pořadů nazvaný „Trochu moc předků“ je připraven na tuto středu 22. října, kdy publicista Petr Brod bude rozmlouvat s filmařem Jindřichem Mannem. Málokdo se narodí do tak rozmanité a literárními schopnostmi vynikající rodiny. Jindřich Mann je vnukem německého romanopisce Heinricha Manna, prasynovcem nositele Nobelovy ceny Thomase Manna a synem dalšího významného spisovatele Ludvíka Aškenazyho. Jak se žije ve stínu slavných příbuzných a jak si člověk utváří vlastní život v komunistickém Československu a později v německé emigraci, o tom píše Jindřich Mann v knize „Poste restante“, kterou v rozhovoru s Petrem Brodem představí.

Na stejném místě v Maiselově ulici 15 proběhne ve čtvrtek 23. října v obvyklý podvečerní čas diskusní večer nad unikátním fotografickým dokumentem známým jako „Osvětimské album“. To na snímcích neznámého esesáka zachycuje selekci Židů a proces vedoucí k jejich likvidaci v plynových komorách ve vyhlazovacím táboře Osvětim. Nad původem, interpretací a významem alba se budou zamýšlet Michael Kraus z Middleburry College ve Spojených státech, Daniel Uziel z památníku Jad Vašem v Izraeli a Martin Jelínek ze Židovského muzea v Praze. Diskuze je součástí projektu „Evropská infrastruktura pro výzkum holocaustu“ a proběhne anglicky se simultánním tlumočením do češtiny.

V komunistické propagandě 50. let a poté i v období normalizace hráli Židé významnou úlohu ať již jako „kosmopolité“, „přisluhovači imperialismu“, „sionisté“, „revizionisté“ či „agenti Tel Avivu“. Proč právě Židé? A jak se toto vidění světa odrazilo v dobové kultuře? Na tyto otázky se pokusí odpovědět komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland ve středu 29. října v přednášce nazvané „Major Zeman bojuje se sionisty: Obraz Židů a Izraele v normalizační kultuře“.

Konečně poslední pořad tohoto měsíce pro veřejnost je možné navštívit ve čtvrtek 30. října. Tento měsíc totiž uplynulo dvacet let od odstátnění někdejšího Státního židovského muzea a před obnoveným Židovským muzeem v Praze se otevřela nová etapa. O hodnocení let minulých i vizích do budoucna budou diskutovat ředitel muzea Leo Pavlát, jeho zástupce, historik Michal Frankl a kurátorka sbírky vizuálního umění Michaela Sidenberg. Diskuzi moderuje publicista Petr Brod.

Podrobnosti o vzdělávacích a kulturních pořadech Židovského muzea v Praze, naleznete na jeho internetových stránkách www.jewishmuseum.cz, jeho facebookovém profilu, nebo v „Přehledu kulturních pořadů v Praze“.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio