Vzdělávací a kulturní pořady Židovského muzea v Praze

8. únor 2015

Expozice Židovského muzea v Praze jsou nejen nejvíce navštěvovanými v České republice, ale muzeum nabízí i zajímavé kulturní a vzdělávací pořady. Těm nejbližším je věnován náš další příspěvek.

V dnešním vysílání jsme již v poznámce dr. Zbyňka Taranta upozornili na aktuální trendy na české antisemitské scéně. Na stejné téma pod názvem „Nová témata, stará schémata“ bude dr. Tarant přednášet ve vzdělávacích prostorách Židovského muzea v Praze v Maiselově ulici 15 v Praze 1 ve čtvrtek 12. února v 18 hodin.

V neděli 15. února se na stejném místě uskuteční další z pořadů vzpomínkového cyklu pamětníků holocaustu „Naše 20. století“. Tentokrát se v něm bude možné setkat s Editou Kosinovou a Doris Grozdanovičovou, které spojuje dospívání v předválečném Brně. Beseda začíná již v 17 hodin a moderovat ji bude Petr Sokol, lektor vzdělávacího projektu „Naši nebo cizí? Židé v českém 20. století“.

V úterý 17. února bude možné v kulturním a vzdělávacím centru Židovského muzea zhlédnout dokumentární snímek rakouského filmaře a spisovatele Bernharda Hetzenauera. Dokument s názvem „A uprostřed Země byl oheň“ se zaměřuje na psycholožku Věru Kohnovou, rodačku z pražské německy mluvící židovské rodiny, jíž se na poslední chvíli podařilo uprchnout z předválečné Evropy do jihoamerického Ekvádoru. Jako psychoterapeutka však byla svými pacienty i v nové vlasti konfrontována s traumaty kolektivní bestiality, před níž kdysi unikla. Projekce začíná v 18 hodin a uvede ji ředitelka Rakouského kulturního fóra Natascha Grilj.

Podrobné informace o vzdělávacích a kulturních pořadech Židovského muzea v Praze přinášejí jeho internetové stránky www.jewishmuseum.cz, facebookový profil a rovněž „Přehled kulturních pořadů v Praze“.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio