Vzdělávací a kulturní pořady Židovského muzea v Praze

22. únor 2015

Zájemci o židovskou historii a kulturu se mohou i na přelomu února a března těšit na zajímavé večerní pořady v prostorách vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze.

Naše první pozvání do sídla centra v Maiselově ulici 15 v Praze 1 nese datum 26. února (čtvrtek), kdy je zde připravena beseda publicisty Petra Broda se Šárkou Sladovníkovou z Centra pro studium holokaustu a židovské literatury Filosofické fakulty Univerzity Karlovy. Šárka Sladovníková se ve svém výzkumu zaměřuje na proměnu zobrazování holocaustu v československé a české kinematografii. Zatímco v šedesátých letech bylo židovství v důsledku poválečného antisemitismu upozaďováno, od devadesátých let je naopak zdůrazňováno. Filmy z šedesátých let jsou často psychologické, novodobé filmy mají naopak sklon k sentimentalitě, obsahují více násilí a erotiky. Pořad začíná v 18 hodin.

Naším druhým a pro tentokrát posledním pozváním do Maiselovy ulice číslo 15 chceme upozornit na přednášku profesora slovanských jazyků a literatur na Michiganské univerzitě, českého rodáka Jindřicha Tomana. Tématem jeho vystoupení bude proměna, jíž procházela česká židovská identita ve 30. letech 19. století. Jindřich Toman se soustředí na dva domácí židovské autory, kteří vyznačují jakési milníky v přechodu od orientace na habsburské impérium k orientaci na lokální český kontext. Jedná se o spisovatele Ludwiga Augusta Frankla, mimo jiné autora německy psané básnické sbírky „Habsburská píseň“ z roku 1832, a Jakoba Kaufmanna, autora německy psané prózy „Český venkovský žid“ z roku 1841. Přednáška profesora Tomana proběhne v rámci semináře k moderním židovským dějinám, který se koná ve spolupráci s Ústavem soudobých dějin Akademie věd České republiky, a začne v úterý 3. března od šesti hodin večer.

Podrobnou informaci o všech pořadech a akcích Židovského muzea v Praze přinášejí jeho internetové stránky www.jewishmuseum.cz, facebookový profilu muzea a rovněž tištěný „Přehled kulturních pořadů v Praze“.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio