Vzdělávací a kulturní pořady Židovského muzea v Praze

5. duben 2015

Pro návštěvníky Židovského muzea v Praze jsou i na první polovinu dubna připraveny zajímavé pořady zahrnující širokou škálu témat od historie po kulturu a politiku současného Izraele.

Do vzdělávacích prostor muzea v Maiselově ulici 15 v Praze 1 jste zváni již pozítří, v úterý 7. dubna, na přednášku znalce židovské mystiky Josefa Blahy věnovanou mesianismu safedského mystika z 16. století Izáka Lurii. Izák Luria patří mezi přelomové postavy judaismu a jeho kabalistický systém výrazně ovlivnil židovské náboženské myšlení i praxi. Přednáška stejně jako všechny další pořady začíná v šest hodin večer.

O situaci v pásmu Gazy slýcháme ve zpravodajství poměrně často. Jak však souvisí současnost Gazy s její politickou, kulturní a náboženskou minulostí? Na tuto otázku se pokusí odpovědět Jan Neubauer ve své přednášce „Gaza od A do Z“, která proběhne v pondělí 13. dubna. Přednášku na obvyklé adrese Maiselova 15, Praha 1 doprovodí bohatá obrazová projekce.

Od února do srpna tohoto roku lze v prostorách muzejní Galerie Roberta Guttmanna zhlédnout výstavu nazvanou „Zmařené naděje: Poválečné Československo jako křižovatka židovských osudů“. Výstava představuje málo známé aspekty poválečné historie českých zemí v letech 1945-1953 spojené s návratem přeživších z koncentračních táborů, osídlováním pohraničí a tranzitem desetitisíců židovských uprchlíků přes naše území. Autor výstavy, dokumentarista Martin Šmok, o ní pohovoří v úterý 14. dubna a představí přitom i materiály, které již do výstavy nebylo možno zařadit.

Ve středu 15. dubna v předvečer Jom ha-šoa neboli Dne připomínky obětí šoa se bude možno v Židovském muzeu setkat s významným izraelským fotografem, pražským rodákem, dnes již třiadevadesátiletým Zeevem Hertzem. Spolu s ním promluví kurátorka Hertzova díla Bruria Pasternak a profesor Uri Sharvit.

Podrobné informace ke všem pořadům přinášejí muzejní internetové stránky www.jewishmuseum.cz, facebookový profil muzea a rovněž tištěný „Přehled kulturních pořadů v Praze“.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio