Vzdělávací a kulturní pořady Židovského muzea v Praze

31. květen 2015

V pondělí 1. června se uskuteční poslední pořad z cyklu „Naše 20. století“, během něhož bylo možno se po deset měsíců setkávat s dvojicí pamětníků holocaustu a jejich vzpomínkami na léta předválečná, válečná i poválečná.

Pozvání k závěrečnému červnovému setkání přijaly Jana Dubová a Věra Štinglová. Beseda začíná ve vzdělávacích prostorách Židovského muzea v Praze v Maiselově ulici 15 v Praze 1 v 18 hodin a jejím průvodcem bude pedagog Petr Sokol.

„Z Prahy do Palestiny a zpět“, tak zní název pořadu věnovaného osobnosti vrchního zemského rabína Gustava Sichera, který významnou měrou přispěl k obnově činnosti židovských obcí v Čechách a na Moravě po osvobození z nacistické okupace. O jeho životě a rozmanitých aktivitách bude v úterý 2. června ve stejnou hodinu a na stejném místě rozmlouvat publicista Petr Brod se spisovatelkou Zuzanou Peterovou a dokumentaristou Martinem Šmokem.

Ve středu 3. června je možno v pražském židovském muzeu navštívit přednášku Jacoba Ariho Labendze z berlínského Centra pro výzkum antisemitismu. Ta se zaměří na roli, jakou hrál ve vztahu komunistického Československa k Židům majetek navrácený židovským obcím po druhé světové válce. Přednáška, která proběhne v angličtině, je pořádána v rámci semináře k moderním židovským dějinám, jehož garantem jsou Židovské muzeum v Praze a Ústav soudobých dějin Akademie věd.

Na podnětný interaktivní program mohou rodiče s dětmi přijít do vzdělávacích prostor muzea v Maiselově ulici 15 v Praze 1 v neděli 7. června od 14 hodin. Během dílny nazvané „Lvíček Arje a Desatero přikázání“ se děti dozvědí mnoho zajímavostí o svátku Šavuot a rovněž si prohlédnou Staronovou synagogu.

Poslední dnešní pozvánka na pořady vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze je na úterý 9. června, kdy Jan Neubauer z pomoci bohatého obrazového materiálu provede návštěvníky světem beduínů – tradičních obyvatelů pouští. Přednáška začíná na obvyklé adrese Maiselova 15 Praha 1 v obvyklých 18 hodin.

Podrobnější informace k pořadům Židovského muzea přinášejí jeho internetové stránky www.jewishmuseum.cz, facebookový profil muzea a rovněž tištěný „Přehled kulturních pořadů v Praze“.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio