Vzdělávací a kulturní pořady Židovského muzea v Praze

4. říjen 2015

V dnešním pořadu jsme již hovořili o nově otevřeném kulturním prostoru v Maiselově synagoze. I zde bude možno v první polovině října navštívit některé pořady, které nabízí Židovské muzeum v Praze.

První z nich se v Maiselově synagoze uskuteční již tuto středu 7. října. Hostem dalšího z literárních večerů bude režisér, herec, dramatik a spisovatel Arnošt Goldflam, který s humorem sobě vlastním bude číst ze svých povídek. Pořad nazvaný „Povídky – vymýšlení vlastního života“ začíná v 19 hodin na adrese Maiselovy synagogy, Maiselova 10.

V neděli 11. října jsou děti se svými rodiči zváni na nedělní dílnu „Lvíček Arje slaví svátek Simchat Tóra“. Malí návštěvníci se dozví, co je to svitek Tóry, jakým písmem je psán, a společně si ho zkusí psát. Dílna, na které nebude chybět ani zpěv a pochoutky z tradiční židovské kuchyně, bude ukončena prohlídkou Klausové synagogy. Pořad se koná ve vzdělávacích prostorách Židovského muzea v Maiselově ulici 15 a začíná ve 14 hodin.

Ve středu 14. října se v Maiselově synagoze uskuteční diskuze o pravicovém extremismu zaměřená na Maďarsko a Českou republiku. Hlavním hostem bude maďarská dokumentaristka Eszter Hajdú, autorka dokumentárního filmu „Verdikt v Maďarsku“, který pojednává o rasově motivované vraždě šesti maďarských Romů v letech 2008 až 2009. Vedle tvůrkyně se diskuse zúčastní tisková mluvčí ministra pro lidská práva Jarmila Balážová, zakládající ředitelka organizace In IUSTITIA právnička Klára Kalibová a zástupce zpravodajského serveru Romea.cz František Bikár. Diskuzi moderuje redaktor měsíčníku Maskil Pavel Kuča a začíná v 7 hodin večer.

Samotný dokumentární film „Verdikt v Maďarsku“ pak bude možno zhlédnout za přítomnosti autorky hned následující den, ve čtvrtek 15. října. Projekce se uskuteční v auditoriu Židovského muzea v Praze na již uvedené adrese Maiselova 15 a začíná v 18 hodin.

Podrobnější informace k pořadům Židovského muzea lze získat na internetových stránkách www.jewishmuseum.cz, jeho facebookovém profilu nebo v „Přehledu kulturních pořadů v Praze“.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio