Vzdělávací a kulturní pořady Židovského muzea v Praze

18. říjen 2015

V následujících dnech možno navštívit tři zajímavé večerní pořady Židovského muzea v Praze ať již v jeho vzdělávacích prostorách nebo v Maiselově synagoze. Podrobnosti přináší následující pozvánka.

Zítra, v pondělí 19. října, proběhne v Maiselově synagoze od 19 hodin slavnostní večer věnovaný dvěma novým svazkům německé edice vybraných spisů Maxe Broda. Edice představí Brodovu tvorbu od raných pražských próz z období před první světovou válkou až po zralé romány napsané v Izraeli. Její součástí bude mimo jiné výbor esejí o umění, biografie Heinricha Heina, pozoruhodný román o Ježíšovi či téměř neznámá Brodova básnická a dramatická tvorba.

Pozvání k rozhovoru o práci na tomto významném počinu přijal jeden z editorů Hans Dieter Zimmermann a dále Barbora Šrámková, autorka knihy o Maxi Brodovi a české kultuře. Během večera zazní českému publiku dosud neznámé ukázky z Brodových textů v podání herce Jana Hartla. Pořad se koná ve spolupráci s Pražským literárním domem autorů německého jazyka a bude probíhat v němčině a češtině se simultánním tlumočením.

Ugandské slovo Abayudaya není pravděpodobně známé ani většině zájemců o současný judaismus. V lugandštině znamená „lid z Judy“ a označuje se jím ugandská židovská komunita, která počala svou historii zhruba před sto lety. Tehdy její zakladatel generál Semei Kakungulu začal nabádat své příznivce k dodržování některých nařízení hebrejské bible. V roce 1926 se setkává s dosud neidentifikovaným jemenským židovským obchodníkem Josefem, který následně šest měsíců vzdělává komunitu v základních principech rabínského judaismu, seznamuje ji s pravidly židovské rituální porážky nebo hebrejskou abecedou a pomáhá jí teologicky vymezit se vůči křesťanství. Jak vypadá židovský život v Abayudayi dnes, představí za doprovodu obrazového materiálu absolventka pražské Husitské teologické fakulty a izraelské Bar-Ilanovy Univerzity v Ramat Ganu Ivana Nepalová, která v této komunitě několik měsíců pobývala. Přednáška se koná ve středu 21. října v auditoriu muzea v Maiselově ulici 15 a začíná v 18 hodin.

V pondělí 26. října bude možn0 navštívit další část úspěšného pamětnického cyklu „Naše 20. století“. Letošní řada má podtitul „Pohled z druhé strany“ a zaměřuje se na příběhy českých Židů ve 20. století v prolínání židovské a nežidovské perspektivy. Pozvání přijaly pamětnice Libuše Příbová a Bohumila Havránková. Moderuje Petr Sokol, lektor vzdělávacího projektu „Naši nebo cizí? Židé v českém 20. století“. Beseda se koná v Maiselově synagoze a začíná v 19 hodin.

Veškeré informace k uvedeným pořadům nabízejí internetové stránky Židovského muzea v Praze www.jewishmuseum.cz, jeho facebookový profil a rovněž tištěný „Přehled kulturních pořadů v Praze“.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio