Vzdělávací a kulturní programy Židovského muzea v Praze

25. leden 2015

Nabídku pražských kulturních pořadů pravidelně obohacují i pořady Židovského muzea v Praze. Ještě dříve, než na některé z nich upozorníme, bychom však rádi obrátili vaši pozornost k výstavě fotografií, kterou společně pořádá velvyslanectví Státu Izrael spolu s Arcibiskupstvím pražským.

Třicet duchovních a zároveň lidských snímků, dokumentujících loňskou návštěvu papeže Františka v Izraeli, je k vidění v pražském kostele Matky Boží před Týnem a to až do konce února. Poté se výstava přesune do chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně a následně i do dalších katolických kostelů po celé České republice.

A nyní již k programu pražského židovského centra.

Nejbližší pořad je v jeho sídle v Maiselově ulici 15 v Praze 1 připraven na úterý 3. února v 18 hodin. František Tichý, autor nové knihy „Princ se žlutou hvězdou, aneb podivuhodný život a putování Petra Ginze“ ve své přednášce představí životní příběh mladistvého malíře a spisovatele zavražděného v Osvětimi.

Následující den, ve středu 4. února, se na stejném místě a ve stejný čas koná přednáška Daniela Soukupa z Palackého univerzity v Olomouci. Bude věnována středověkým textům spojeným s případy takzvaného znesvěcení hostie Židy v českých zemích a sousedních regionech. V 15. století působily legendy o Židech mučících eucharistii k ospravedlnění protižidovského násilí, ale také jako srozumitelná zkratka definující katolickou eucharistickou doktrínu. Přednáška probíhá v rámci semináře k moderním židovským dějinám pořádaného ve spolupráci s Ústavem soudobých dějin Akademie věd České republiky.

Následující pozvání je určeno dětem. V pořadu „Lvíček Arje se setkává s postavami Tóry“ se dozví, proč praotec Abrahám opustil svou zemi, jak se Židé dostali do Egypta nebo kdo byl prvním izraelským králem. Dílna se koná v neděli 8. února od 14 hodin a děti si při ní vytvoří jednotlivé postavy, zahrají divadlo a nakonec se podívají do Španělské synagogy.

Podrobnosti o vzdělávacích a kulturních pořadech Židovského muzea v Praze lze nalézt na jeho internetových stránkách www.jewishmuseum.cz nebo facebookovém profilu stejně jako v tištěném „Přehledu kulturních pořadů v Praze“.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio