Vzdělávání přistěhovalců, nový předseda Evropského židovského kongresu a hudební nástroje z ghetta Terezín

31. leden 2016

Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala krátce před Dnem památky obětí holocaustu ke vzdělávání přistěhovalců. To podle ní může zabránit šíření antisemitismu. Jak uvedla, migranti přicházejí do Německa ze zemí, kde je nenávist vůči Židům a Izraeli velmi rozšířena.

Evropský židovský kongres v Bruselu potřetí zvolil svým předsedou ruského byznysmena Mošeho Kantora. Organizace sdružuje několik desítek evropských židovských obcí. Moše Kantor neměl ve volbě protikandidáta. Angažuje se v boji proti antisemitismu a rasismu. Je také znám blízkými vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Jeden z hlavních strůjců holocaustu Adolf Eichmann žádal bývalého izraelského prezidenta Jicchaka ben Cviho o milost. Dokazuje to dopis, který ve středu zveřejnil současný prezident Reuven Rivlin. Eichmann se po 2. světové válce skrýval v Argentině. V roce 1960 ho vypárala izraelská tajná služba a unesla do Izraele. Tam byl Eichmann odsouzen k trestu smrti a v roce 1962 byl popraven.

Argentina slavnostně otevřela ve své metropoli Promenádu Spravedlivých mezi národy. Tento čestný titul uděluje Památník obětem holocaustu Jad Vašem v Jeruzalémě těm, kdo se podíleli na záchraně Židů během druhé světové války. Promenáda připomíná 26 těchto nežidovských hrdinů.

Nápisy na 1700 let starých náhrobcích odkryli archeologové v izraelské Galileji. Epitafy jsou v aramejštině a řečtině. Ty aramejské zmiňují dva rabíny, kteří byli pochováni na hřbitově ve starověkém městě Cipori.

Poslední ukolébavka z Terezína zní dnes stejně jako kdysi. O tom se včera přesvědčili návštěvníci koncertu v italské Piacenze. Orchestr, který nese jméno terezínského výrobce hudebních nástrojů Pavla Žaluda, totiž po sedmdesáti letech hrál na třináct nástrojů, které původně patřily obyvatelům ghetta v Terezíně.

autoři: Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová , Adam Šindelář
Spustit audio