Vzniká mezinárodní úmluva proti antisemitismu

4. říjen 2015

V době, kdy se nejen v médiích věnuje velká pozornost lidským právům a přijímají se stále nové zákony na jejich ochranu, může překvapit, že na mezinárodní úrovni neexistuje úmluva, která by umožnila účinně trestat antisemitské zločiny. Tuto mezeru v zákonech se nyní snaží vyplnit izraelský právník Alan Baker.

V mezinárodním právu existuje dohoda proti rasismu. Organizace bojující proti antisemitismu se však shodují, že antisemitismus je fenoménem, který si žádá zvláštní legislativu. Je tomu tak proto, že se opakovaně vyskytuje v různých dobách a prostředích a přitom na sebe bere stále novou podobu.

Izraelský právník Alan Baker proto se svými spolupracovníky vypracoval podrobný návrh úmluvy, která by usnadnila postih antisemitismu na mezinárodní úrovni. Svou formou se dokument podobá dříve přijatým úmluvám Organizace spojených národů odsuzujících například rasismus, terorismus nebo zločiny proti lidskosti. Autoři se nyní chystají představit svůj návrh na různých konferencích OSN s cílem získat podporu nezbytného počtu států. Jen tak je totiž možné předložit návrh nové úmluvy ke schválení v orgánech této vrcholné a reprezentativní mezinárodní organizace.

Pokud by se podařilo dosáhnout závazného přijetí návrhu, znamenalo by to pro členské státy změny v několika oblastech. Všichni členové OSN by byli povinni přijmout takové zákony, které zajistí potrestání pachatelů antisemitských činů na svém území. Dále by se zavázali ke spolupráci a výměně informací o antisemitských činech a jejich pachatelích.

Úmluva ovšem nezůstává u pouhé kriminalizace antisemitského jednání, ale obsahuje i kroky vedoucí k prevenci takového jednání. Pro členské státy OSN by to znamenalo nutnost vytvořit vhodné vzdělávací programy a zavést je do škol. Na správné dodržování a aplikaci všech předchozích bodů by měla dohlížet speciální organizace, vytvořená za tímto účelem.

Z českého pohledu se nám může zdát, že na těchto návrzích není nic převratného a že antisemitismus už dnes není tak palčivým problémem, aby si žádal vytvoření zvláštního zákona. Z mezinárodní perspektivy se ovšem situace jeví zcela jinak. Podle organizací zabývajících se monitorováním antisemitských projevů počet verbálních i násilných útoků proti Židům ve světě neustále narůstá. V některých státech, zejména muslimských zemích, navíc není antisemitská rétorika vůbec postihována a zcela volně se objevuje i ve státních médiích. V Íránu, Egyptě a Saúdské Arábii se antisemitské myšlenky a vyjádření vyskytují dokonce ve školních učebnicích. V tomto kontextu se již jen požadavek výchovy proti antisemitismu zdá být zcela na místě.

autor: Lenka Pelíšková
Spustit audio