Vznikla církev čeljabinského meteoritu

29. září 2013

V Čeljabinské oblasti na ruském Uralu vzniklo nové náboženské hnutí. Jeho první vyznavači jsou přesvědčeni, že meteorit, který nedaleko hlavního města regionu dopadl letos 15. února, je poselstvím božím. Toto poselství prý obsahuje nesmírně cenné vědomosti a také informace o systému celého vesmíru. Meteorit se v tomto týdnu vyzvedává.

Zakladatelé nové církve jsou přesvědčeni, že toto nebeské těleso, jehož značná část leží dnes na dně jezera Čebarkul, odkud jsou úlomky nyní vyzvedávány, má obrovskou sílu a mohlo by vyvolat novou apokalypsu.

Nedosti na tom: samozvaní náboženští buditelé žádají, aby jim meteorit byl odevzdán, a mají za to, že pokusy „osob nezasvěcených“ vyvolávají současné konflikty v Sýrii. Jak oznámila oblastní televizní stanice v Čeljabinsku, na jezeře Čebarkul už pluje ponton, z nějž by se speciální zařízení pokusilo hlavní část bolidu či jeho zbytky vyzvednout.

Fragment Čeljabinského meteoritu

Sám excentrický zakladatel církve Andrej Brejvičko je přesvědčen, že 15. únor, kdy meteorit dopadl, není den významný jen pro obyvatele Jižního Uralu, ale pro celé lidstvo, a říká k tomu:

„Tato svatá kniha obsahuje údaje o stavbě vesmíru a sumu morálních pravidel, jež nám pomohou orientovat se v nové etapě duchovního poznání. Všichni čekáme, co meteorit vykoná pro naši blahoslavenou čeljabinskou zem.“

Fragment Čeljabinského meteoritu

Záměry budovatelů nové církve jsou míněny naprosto vážně. Nejenže úřady varují před „nezasvěceným“ zacházením s meteoritem, který má skončit v oblastním muzeu, ale také se připravují na oficiální registraci své církve, po níž bude následovat výstavba svatostánku. Projekt chrámu už je hotov, včetně příslušné sakrální symboliky.

Podle pana Brejvička: „Čeljabinsku jistě nebude na škodu, když se stane vskutku svatým městem a bude mít na svém území vznešený chrám, který se stane cílem milionů poutníků z celého světa.“

Fragment Čeljabinského meteoritu
autor: ldo
Spustit audio