Za masakr bosenských Muslimů ve Srebrenici dostali dva Srbové doživotí

Dva doživotní tresty a pět dalších - v rozmezí od 5 do 35 let vězení, dnes udělil Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii v líčení, které je označováno za vůbec největší, jakým se tento soud zabýval od svého vzniku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vujadin Popovič a Ljubiša Beara

Vujadin Popovič a Ljubiša Beara | Zdroj: ČTK

Vujadin Popovič a Ljubiša Beara byli odsouzeni k nejpřísnějšímu trestu, jaký může Haagský tribunál vynést za účast na masakru bosenských Muslimů ve Srebrenici. Za měsíc to bude už patnáct let, co k vyvraždění tisíců Bosenců došlo.

„Případ bývalých důstojníků Popoviče a Beary je specifický v tom, že je tu zachycen celý řetězec, který je sám o sobě závažný. Dříve byly souzeny menší ryby za jednotlivé segmenty různých masových zločinů a potom velké ryby, které tomu dávaly politické zázemí,“ říká balkanolog Filip Tesař z Ústavu mezinárodních vztahů.

Podíl Popoviče a Beary na tom, co se událo ve Srebrenici byl zcela zásadní, hned po veliteli jednotek bosenských Srbů Ratku Mladičovi, kterého se stále nepodařilo chytit. „Ti dva plánovali a organizovali, jak půjde chod celé operace,“ říká Tesař.

15 let trvalo, než byli tito lidé odsouzeni. Je to dlouhá doba, ale většina pozůstalých po obětech se spravedlnosti dožila. „Čekali ve frontě víceméně tak, jak to tribunál dostával postupně na stůl a jak to žalobce probíral. Tribunál má určitou kapacitu,“ vysvětluje Tesař.

Haagský soud konstatoval, že Popovič a Beara plnili rozkazy Mladiče a byli shledáni vinnými z genocidy a vražd.

Při masakru v roce 1995 jednotky bosenských Srbů povraždily asi osm tisíc Muslimů.

Michaela Vydrová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme