Začíná advent - doba přípravy na příchod Vykupitele

27. listopad 2010

Začíná doba přípravy na Vánoce - advent. Začíná také nový liturgický rok. Doba přípravy na příchod Vykupitele je poměrně dlouhá a je tedy dost času ke ztišení a čekání v radosti. O historii adventu, o cvrkotu za zdmi dominikánského kláštera a o nové předvánoční výstavě více Naděžda Hávová.

Poprvé se advent začal slavit v jižní Galii a ve Španělsku. Zmínky jsou z konce 4. století. Od 12. do 13. století se stal advent začátkem nového liturgického roku, který do té doby začínal Vánocemi. Jak připomíná dominikán Romuald Štěpán Rob, slovo advent pochází z latinského "adventus", což znamená příchod. Vnímat ho ale můžeme dvěma způsoby.

"To ukazuje na dvojí smysl adventu. Já bych zmínil ten první, který je málo známý a který spočívá ve významu čekání na příchod Ježíše Krista na konci světa. Advent v té první části znamená uvažování o konci světa. A ve druhé půlce je to potom rozjímání o textech, které ukazovaly na příchod Ježíše Krista. Tedy na okamžik, kdy se Bůh stal člověkem."

Adventní doba tedy není jen časem stresu z uklízení a shánění dárků, ale má především svůj duchovní obsah.

Výroba adventního věnce (ilustr. obr.)

"Také je to období, které je něžné v tom smyslu, že přicházejí lidé a chtějí ten předvánoční úklid udělat nejenom kolem sebe, ale i v sobě. A to je potom milé překvapení a my se cítíme tak trochu více užiteční a šťastnější."

Jenže ani za zdmi dominikánského kláštera na Starém Městě pražském není naprostý klid, jak přiznává Romuald Štěpán Rob.

"Samozřejmě, že se všichni snažíme o usebrání a o modlitbu a snažíme se více soustředit. Ve skutečnosti je to pěkný cvrkot, tak jako všude a u každého. Ale on ten cvrkot k tomu asi patří. Nemysleme si, že Josef s Marií měli při putování do Betléma nějakou idylku."

Udělejte si tedy během příštích čtyř týdnů čas, vynechejte návštěvu supermarketu a zajděte si pro trochu klidu a usebrání do areálu dominikánského kláštera u kostela Sv. Jiljí v Praze 1. Právě teď tam začínají tématické adventní přednášky, komentované prohlídky i řada dílen určená pro dětské návštěvníky.

"Rádi bychom lidem přiblížili advent a Vánoce skrze různé dílny, přednášky a setkávání se zajímavými osobnostmi. Chceme, aby toto přestalo být bílým místem a lidé věděli, že jsou u nás v klášteře doma, a že v těch místech mají své bačkory."

Na výstavě i v prostorách kláštera můžete poznat blíž symboly a rituály, které se k období adventu vážou. Zkuste spolu s dominikány pátrat po původních kořenech a významu adventních věnců, vánočních stromků, betlémů a dalších tradic tohoto svátečního času.

autor: nah
Spustit audio