Židé a vizovická slivovice

25. září 2016

Vizovicku se přezdívá „království slivovice“. To, že pravými králi říše slivovice byli až do druhé světové války Židé, se už dnes však moc neví. Za slávu pálenky z valašských švestek dodnes vděčíme také kvalitní košer produkci.

Více než 77 000 ovocných stromů – a z toho 68 000 švestek – tak vypadaly počátkem 20. století vizovické stráně. Dříve se trnky – jak místní říkají švestkám – hlavně sušily a vyvážely do celého světa, postupem času ale převládlo pálení slivovice.

Historik, autor knihy Království slivovice, Marcel Sladkowski, k tomu říká: „Palírenství má na východní Moravě hlubokou tradici, která sahá až do 16. století, což je dáno tím, že je zdejší kraj úrodný, ovocnářský. Pálenice patřily šlechtě, která je ale neprovozovala, dávala je do nájmu. A to zpravidla Židům.“

První konkrétní jméno známe z roku 1738, kdy byl nájemcem panské palírny Žid Salomon. Tehdy se ještě pálilo hlavně z obilí a z pivních odpadů, z ovoce jen částečně. V roce 1859 kupuje palírnu Aron Eichen a objevují se i další, později významní palírníci.

Pokračuje Marcel Sladkowski: „Z těch nejvýznamnějších jmen židovských majitelů zmiňme Karla Singra, který vlastnil tu původně panskou pálenici 1895, a potom rod Jelínků, který se do Vizovic dostal v 80. letech 19. století z Luhačovic. Zakladatel tohoto palírenského rodu, Zikmund Jelínek, svou pálenici založil v roce 1891 a jeho synem je ten slavný Rudolf Jelínek.“

Hroby rodičů Rudolfa Jelínka, Berty a Zikmunda, na židovském hřbitově v Holešově

Čím to, že dnes lidé znají jen Rudolfa Jelínka, přestože úspěšných vizovických palírníků bylo víc? Klíč k úspěchu hledejme mimo jiné v Jelínkově košer produkci, kterou vyvážel do Spojených států.

Ostatně košer slivovice se ve Vizovicích vyrábí dodnes, jak přibližuje Miroslav Motyčka z firmy Rudolf Jelínek: „Ten výrobní postup je pořád stejný. Je to trojnásobná trojstupňová destilace ovocného kvasu, vždy z českých švestek a zpravidla ze střední a jižní Moravy. Zákazníci si košer produkty oblíbili právě díky tomu, že představují dlouhodobý standard.“

Firma měla takový věhlas, že si jméno Rudolf Jelínek ponechal na etiketě i nacista Ernst Gabriel, který palírnu za války ukořistil.

Bohužel odebráním majetku nacistické peklo pro židovské palírníky teprve začalo. Více opět Marcel Sladkowski: „Rodina Rudolfa Jelínka spolu s ostatními vizovickými Židy byla deportována do Terezína a následně do Osvětimi. Tam zahynul Rudolf Jelínek i s manželkou Irenou. Jiří přežil, Zdeněk se stal hrdinou odboje, když odešel do ilegality.“

Zdeněk Jelínek sice válku přežil, necelý rok po jejím skončení ale podlehl tuberkulóze. Jiří byl příliš mladý, aby firmu mohl převzít, a než se tak stalo, přišli komunisté, a podnik znárodnili.

Totalitní režimy 20. století krutě zasáhly do osudů židovských vizovických palírníků. Přesto jejich odkaz stále zůstává přítomný. A to hlavně díky podnikatelskému talentu Rudolfa Jelínka – vždyť jméno „Jelínek“ je dodnes synonymem pro slivovici.

Jak se dnes žije Židům v Rusku? A co je nového v židovském světě? Celý pořad Šalom alejchem si kdykoli poslechněte v našem audioarchivu.

autor: Leona Matušková
Spustit audio