Židé litují, že papež Benedikt XVI. odstupuje

17. únor 2013

Rozhodnutí papeže Benedikta XVI. odstoupit z funkce lituje nejen celý křesťanský svět, ale také židé. Benedikt navázal na smířlivé kroky svého předchůdce Jana Pavla II. a významně se zasloužil o zlepšení vztahů jak s židy, tak s Izraelem.

Lítost nad dobrovolným odchodem papeže Benedikta XVI. z funkce vyjádřili nejen představitelé katolické církve, ale i židé a Stát Izrael. Vrchní izraelský aškenázský rabín Jona Mecger připomněl, že papež výrazně posílil a zkvalitnil vztahy mezi katolíky a židy i Izraelem a Vatikánem na vůbec nejlepší úroveň v historii. Podle něj byl Benedikt nejlepší přítel, jakého kdy izraelský rabinát ve Vatikánu měl.

Vrchní sefardský rabín Šlomo Amar vyzdvihl Benediktův neúnavný boj proti antisemitismu a zdůraznil, že v tomto ohledu by se měl od něj učit celý svět. Prezident Šimon Peres nezapomněl ani na Benediktovu zásluhu o plodný křesťansko-židovský dialog. Slova chvály pro něj měli i představitelé nejvýznamnějších židovských organizací v čele s předsedou Světového židovského kongresu Ronaldem Lauderem.

Po Pavlovi VI. v roce 1964 a Janu Pavlovi II. v roce 2000 byl Benedikt před čtyřmi lety třetím papežem v dějinách, který navštívil Izrael a s ním i památník obětem holokaustu Jad Vašem v Jeruzalémě. Byl teprve druhým papežem, který vstoupil do synagogy, a prvním, za jehož pontifikátu promluvil rabín před synodem biskupů ve Vatikánu.

Papež Benedikt XVI.

Nejoceňovanějším Benediktovým gestem vůči židům je však jeho kniha Ježíš Nazaretský z roku 2011, ve které jako první hlava křesťanské církve v historii zprostil židy viny ze smrti Ježíše, která byla dlouhá staletí záminkou k jejich pronásledování.

Vztahy mezi Svatým stolcem a Státem Izrael, kde leží nejposvátnější křesťanská místa, se zásadně změnily až v prosinci 1993, kdy obě strany podepsaly takzvanou „základní dohodu“ o křesťansko-židovském usmíření a navázaly diplomatické styky – po dvou tisících let nepřátelství, nedorozumění a nedůvěry, která současný papež, tehdy ještě kardinál Joseph Ratzinger, označil za „plná slz a krve“.

Se stejnou neúnavností usiloval o zlepšení vztahů s islámem, a jestli k němu nedošlo, nebyla jeho vina. Benedikt XVI. je však nadále přesvědčen, že mezináboženský dialog křesťanů, židů a muslimů je naprosto nezbytný.

autor: gzb
Spustit audio