Židé se angažovali i v protinacistickém odboji

23. duben 2017

Na zítřek připadá zvláštní pamětní den. Izrael a židovské komunity ve světě při něm vzpomenou nejen obětí nacistického „konečného řešení židovské otázky“, ale i židovského protinacistického odboje.

Holocaust či v židovském prostředí užívanější termín šoa označují nacistickou genocidu Židů za druhé světové války. Židé však nebyli jen obětmi nacistů a jejich pomahačů, ale také významnými účastníky protinacistického odboje.

V armádách protihitlerovské koalice bojovalo na milión židovských vojáků včetně těch v československých zahraničních jednotkách. Na Východě tvořili téměř třetinu mužstva, na Západě až 60 %. Zúčastnili se všech významných bitev: jako letci v Anglii, u Sokolova, Kyjeva i Dukly, u Tobruku i Dunquerk – a nemálo jich padlo.

Židé v boji a odboji

V Polsku, Rusku, Bělorusku a na Litvě vznikaly židovské partyzánské oddíly, Židé se účastnili Slovenského národního povstání.

Jako zvláštní den v židovském kalendáři však židovský odboj symbolizuje povstání v nacisty zřízeném varšavském ghettu. V dubnu 1943 v něm z téměř půl miliónu obyvatel přežívalo několik desítek tisíc těch, kdo ještě nebyli posláni na smrt nebo nezemřeli hlady či vyčerpáním. S vědomím, že ghetto má být zlikvidováno, se několik stovek bojovníků, mezi nimi nemálo žen, postavilo na odpor. Povstání vypuklo 19. dubna 1943, 28. dne hebrejského měsíce nisan, Fyzicky zubožení Židé, vyzbrojení jen pistolemi a desítkami nábojů, bojovali s více než 2000 německými vojáky s jejich pancéřovými vozy, dělostřelectvem, minomety, kulomety a samopaly. Po téměř měsíci Židé svou bitvu nikoliv o život, ale o čest a důstojnost prohráli; přežila jen hrstka bojovníků.

Hrdinové z varšavského ghetta nebyli jediní, kdo se za války pustili do nerovného boje. V Treblince zahynulo od července 1942 do vypuknutí povstání na 800 000 Židů. Několik stovek vězňů se zde 2. srpna 1943 pokusilo zničit plynové komory. Způsobili ztráty táborovým SS, části se podařilo uprchnout. Tábor již nebyl obnoven.

Ve vyhlazovacím táboře Sobibor, rovněž v okupovaném Polsku, zavraždili nacisté od května 1942 do 14. října 1943 na čtvrt miliónu převážně židovských vězňů. Povstání, které zde toho dne vypuklo, skončilo sice masakrem povstalců ozbrojených jen noži a sekyrami, ale hromadné vraždění zde již nepokračovalo. K povstání židovských vězňů proti nacistům, byť s velkými ztrátami a bez šance uspět, došlo v říjnu 1943 i v bialystockém ghettu a o rok později v Osvětimi, kde se skupině vězňů podařilo zapálit jedno z krematorií.

Na zítřek připadá pamětní Den obětí šoa a hrdinství, hebrejsky Jom hašoa vehagvura. I letos je příležitostí připomenout si židovské bojovníky, kteří přispěli k porážce nacismu, v beznaději dosvědčili nepokořitelnost lidství.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio