Židovsko-marocký původ francouzské ministryně kultury, úmrtí posledního účastníka povstání v Treblince a vystěhování brazilských Židů do Izraele

28. únor 2016

Nově jmenovaná francouzská ministryně kultury Audrey Azoulay je židovsko-marockého původu. Její otec André byl poradcem marockých králů, ona sama se již narodila v Paříži. Dnes čtyřiačtyřicetiletá Audrey Azoulay byla doposud poradkyní prezidenta Hollanda.

Speciální webovou stránku založil sunnitský muslim Aboud Dandachi. Ten v září 2013 uprchl ze syrského Homsu. Na webu děkuje izraelským a dalším židovským aktivistům, kteří v Řecku a na Balkáně pomáhají syrským uprchlíkům.

V Tel Avivu zemřel ve věku 93 let Samuel Willenberg, poslední žijící účastník povstání ve vyhlazovacím táboře Treblinka. Tamní události ze srpna 1943 popsal v knize „Vzpoura v Treblince“, která před třemi lety vyšla i česky.

Izrael udělil čestné občanství německé lovkyni nacistů. Beata Klarsfeldová je dcera vojáka Wehrmachtu. Spolu s manželem přispěla k dopadení řady francouzských představitelů, kteří kolaborovali s nacisty. „Je pro mne, coby pro Němku a Nežidovku, velikou ctí toto občanství přijmout,“ uvedla Klarsfeldová.

463 Židů z Brazílie se v loňském roce vystěhovalo do Izraele. To je nejvyšší počet za poslední desetiletí. Jako hlavní důvody nově příchozí uváděli péči o přistěhovalce a dobré pracovní příležitosti. Popudem k opuštění Brazílie současně byla vysoká míra násilí v zemi.

autoři: Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio