Židovský podnikatel a průmyslník Wilhelm Gutmann patřil k největším zaměstnavatelům Evropy

17. květen 2015

Židé, jejichž přítomnost je v Čechách písemně doložena od počátku 10. století, se občanské rovnoprávnosti dočkali v prosinci roku 1867. V následném období pak mnozí z nich významně zasáhli do ekonomického a kulturního rozvoje země. K takovým osobnostem patřil i podnikatel a průmyslník Wilhelm Gutmann. Od jeho smrti uplynulo dnešního dne rovných 120 let.

Narodil se 18. srpna 1826 v židovské obchodnické rodině v Lipníku nad Bečvou jako Isaac Wolf, starší ze dvou synů. Původně se měl stát rabínem, ale když zemřel jeho otec, musel náboženské studium opustit a začal se věnovat obchodu. Nejprve jako majitel zděděné dílny s vlněnými látkami, poté obchodoval s obilím a sádrou. Skutečného úspěchu však dosáhl až prodejem uhlí.

Roku 1853 přibral k podnikání mladšího bratra Davida, jemuž ve společné firmě svěřil běžné finanční záležitosti, zatímco sám se staral o rozvoj obchodní činnosti. Ve svém směřování byl Wilhelm Gutmann nadmíru úspěšný. Průlom znamenala jeho kampaň na topení uhlím v kamnech. Do té doby se topilo jen dřevem, proti uhlí byly předsudky. Bratři Gutmannové však se svými kamny přesvědčili zákazníky o bezpečnosti nového způsobu vytápění, jejich úspěch podpořil další obchodní expanzi.

Společnost bratří Gutmannů skupovala doly na Ostravsku a postupně se stala největším dodavatelem uhlí v celé rakouské říši. Následně roku 1859 Wilhelm Gutmann založil banku a začal spolupracovat se známou finanční rodinou Rotschildů. V jejich báňských a hutních podnicích získal téměř poloviční podíl, čímž byl položen základ jednomu z největších průmyslových podniků Evropy – Vítkovickým železárnám.

Wilhelm Gutmann poté podnikatelsky pronikl i do dalších odvětví – cukrovarnictví, lihovarnictví, zakládal sodovkárny, šamotky, celulózky. V posledních letech 19. století patřil k největším zaměstnavatelům Evropy, když v jeho podnicích pracovalo na 50 000 lidí.

Wilhelm Gutmann současně proslul svým sociálním cítěním a dobročinností: stavěl příbytky pro hutníky a havíře, zajišťoval jim pojištění. Významně podporoval židovskou obec ve Vídni, v Rakousku stál u vzniku Izraelitského učiliště, založil zde filantropický ústav, dětskou nemocnici. V rodném Lipníku nad Bečvou zřídil ústav pro přestárlé.

Během života se mu dostalo četných poct. Tou nejvyšší se stalo povýšení do rytířského stavu, kdy mu byl spolu s jeho bratrem udělen i erb s textem „všeho do času“. Čas vyměřený Wilhelmu Gutmannovi se naplnil před 120 lety. Zemřel ve Vídni a zde je též pochován.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio