Zpráva o pronásledování: Miliony lidí museli vloni opustit kvůli své víře domov

10. srpen 2014

Stále častěji se v poslední době mluví o rozsáhlém pronásledování křesťanů v arabských zemích, zejména na územích ovládaných islamisty. Persekuce se však netýká jen křesťanů, konstatuje nejnovější americká zpráva.

Rok 2013 se nechvalně proslavil jako nejhorší pro věřící všech náboženství v moderní historii. Kvůli své víře byly nuceny opustit domovy miliony křesťanů, muslimů, hinduistů a dalších náboženských skupin. Uvedlo to americké ministerstvo zahraničí ve své každoroční Mezinárodní zprávě o náboženské svobodě. Ze strachu z náboženské perzekuce anebo z donucení se vloni vylidnily celé části Blízkého východu, Asie, Afriky, ale i Evropy.

Nejhůře je na tom Sýrie, kde v důsledku občanské války trpí zejména křesťané. Například v Homsu se jejich počet snížil z původních 160 000 na pouhou tisícovku.

Křesťané a jejich kostely, domy a obchody byli vloni terčem muslimských násilností i v Egyptě za vlády Muslimského bratrstva a znovu po svržení prezidenta Mursího.

Zpráva přitom nezahrnuje letošní hromadné odchody křesťanů z měst v Iráku, které dobyl Islámský stát; například v Mosulu už nezůstal jediný křesťan.

Útoky byly namířeny i proti šíitům, na které v Sýrii a Iráku útočí salafisté a ničí jejich svatyně. Kvůli sektářskému násilí zahynuly stovky lidí ve Středoafrické republice a milion jich uprchlo z domovů. Okolo 140 000 muslimů vyhnaly násilnosti v Barmě. Stovky šíitů zabili vloni i ozbrojenci v Pákistánu a desítky křesťanů tam zahynuly při pumových útocích na kostely. Mnoho dalších končí ve vězení kvůli údajné urážce islámu.

Nejméně nábožensky tolerantním státem zůstává Severní Korea, která zakazuje jakékoli náboženské organizace a tvrdě trestá nepovolenou činnost. Náboženství, která nejsou v souladu se státní vírou, přísně omezují Saúdská Arábie, Írán a Súdán.

Terčem tvrdé kritiky je nadále i Čína, která pronásleduje rodiny Tibeťanů, kteří se upálili na protest proti čínské okupaci, zatýká tibetské studenty, neregistrované křesťanské duchovní a buddhistické mnichy, mučí ujgurské muslimy a trestá členy sekty Fa-lun-kung i soukromých křesťanských kongregací.

Náboženská svoboda není ani v Rusku, které pronásleduje menšinové víry a podporuje výsadní postavení pravoslavné církve.

V některých zemích Evropy zase sílí antisemitismus, jenž vede k rostoucí emigraci.

Zpráva upozorňuje, že pokud vlády nebojují proti náboženské diskriminaci a netoleranci, vytvářejí prostředí, jež povzbuzuje násilnické skupiny k ještě horším sektářským činům.

autor: gzb
Spustit audio