Zprávy z židovského světa

24. srpen 2014

Izraelská společnost Bonus Biogroup, zabývající se regenerativní medicínou, nalezla způsob, jak dát růst kostní hmotě za užití tuku pacienta. Ten se získá prostou liposukcí. Společnost již ukončila základní klinické pokusy a v příštím roce zahájí ověřování na širokém vzorku pacientů v Izraeli a v Evropě. Danou metodu by bylo možno uplatnit v zubní chirurgii případně k regeneraci kostí poškozených nemocí či zraněním.

Litevský parlament prohlásil změnou zákona domácí zachránce Židů z doby druhé světové války za bojovníky za svobodu. Znamená to, že tyto osoby mají nárok na zvláštní příplatek k penzi. V Litvě nacisté a jejich domácí pomahači vyvraždili na čtvrt miliónů Židů – 95 % židovské populace.

Izrael je stále víc vyhledáván čínskými turisty. Loni židovský stát navštívilo 30 000 čínských hostů, letos se jich očekává o 10 000 více a cílem je přilákat do roku 2020 alespoň 100 000 čínských turistů ročně. Rostoucí čínský zájem o Izrael je dáván do souvislosti se sílícími bilaterálními a obchodními styky mezi oběma zeměmi.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio