Zprávy z židovského světa

26. červenec 2015

V poslední den minulého měsíce přijal papež František delegaci Mezinárodní rady křesťanů a Židů při příležitosti padesáti let od zveřejnění koncilní deklarace Nostra Aetate. Papež ve své promluvě mimo jiné uvedl, že křesťané a Židé již „nejsou cizinci, nýbrž přátelé a bratři. Vyznáváme – byť z různých perspektiv – téhož Boha, Stvořitele vesmíru a Pána dějin. On sám, ve své nekonečné dobrotě a moudrosti, stále žehná naší snaze o dialog,” uvedl papež František.

Zpráva organizace Amnesty International vracející se k loňskému ozbrojenému konfliktu v Gaze upozorňuje na zločiny hnutí Hamas. To, považované většinou světa za teroristickou organizaci, v době válečného střetu unášelo, mučilo a vraždilo své odpůrce a rivaly především z hnutí Fatah. Takto bylo zabito nejméně 23 Palestinců, jejichž smrt Hamas připsal Izraeli.

Od počátku roku emigrovalo z Francie do Izraele 5100 osob oproti 4000 ve stejném období loňského roku. Znamená to nárůst o 25 %. Podle odhadů izraelského ministerstva absorpce najde do konce roku v Izraeli nový domov celkem 9000 francouzských Židů oproti 7200 v roce 2014.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio