Zprávy z židovského světa

22. srpen 2015

Společnost Google a argentinské židovské centrum AMIA zpřístupnily online výstavu nazvanou „Židé v Argentině 1860 – 2015“. Jak výstava ukazuje, první skupinky židovských imigrantů přicházely do Argentiny z Francie, Německa a Anglie, později ze španělského Maroka. Dnes žije v Argentině na 220 000 Židů v 54 židovských obcích. Plných 85 % argentinských Židů má však svůj domov v hlavním městě Buenos Aires.

Izrael a Jordánsko vyjednávají o možnosti, aby Židé a křesťané mohli za poplatek vstoupit na jeruzalémskou Chrámovou horu, která je zatím vyhrazena pouze muslimům. Na tomto místě, kde stával Biblí popisovaný židovský chrám, se nacházejí mešity Skalní dóm a Al Aksa. Podle dřívější dohody Chrámovou horu spravuje Jordánsko, zatímco Izrael odpovídá za bezpečnost.

V portugalském Portu bylo otevřeno nové židovské muzeum, které přibližuje více než 900 let židovské přítomnosti v oblasti. Muzeum se nachází v někdejší synagoze a mimo jiné je v něm možno zhlédnout soupis 842 místních Židů umučených v zemi v 15. a 16. století. Roku 1497 dostali portugalští Židé na vybranou: buď opustit bez dětí Portugalsko, nebo přijmout křest. I ti, kteří se nechali pokřtít, však byli podezíráni ze zachovávání židovských zvyků, což vedlo k řadě krvavých procesů.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio