Zprávy z židovského světa

4. říjen 2015

Ani ne 48 hodin po svém zářijovém jmenování byl z funkce odvolán nově jmenovaný řecký náměstek ministra dopravy Dimitris Kammenos, a to kvůli svým antisemitským a homofobním prohlášením v sociálních sítích. Kammenos je poslancem Strany nezávislých Řeků, která je koaličním partnerem levicové Syrizy.

V německém Bayreuthu byla v muzeu věnovaném skladateli Richardu Wagnerovi zpřístupněna nová expozice. Ta na rozdíl od té předchozí přináší i doklady o antisemitských náhledech tvůrce, jehož hudba byla široce propagována v nacistickém Německu. V Bayreuthu se každoročně koná wagnerovský festival a muzeum v domě, v němž skladatel žil, patří k vyhledávaným cílům návštěvníků.

Josh Frydenberg, nový australský ministr pro přírodní zdroje, energii a Severní Austrálii byl minulý měsíc uveden do funkce, a to dle tradičních zvyklostí s Biblí v ruce. V daném případě, protože šlo o židovského ministra, se však jednalo o její hebrejskou verzi bez Nového zákona zvanou Chumaš. Frydenberg se obřadu zúčastnil s pokrývkou hlavy.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio