Diskuze o současnosti a budoucnosti českých hudebních nakladatelství

9. březen 2017

Hudebníci se bez not neobejdou, stejně jako se hudební nakladatelé neobejdou bez hudebníků – ovšem těch, kteří si noty zakoupí nebo pronajmou k provozování.

Vyrábět tištěné notové edice není levné, ale u nás jsme z předrevolučních dob zvyklí, že noty jsou k dostání doslova za pakatel. A pokud ne, žádný problém – zkopírujeme si je či stáhneme z internetu. I toto bylo příčinou, proč se počet českých hudebních nakladatelství po roce 1989 dramaticky snížil a i ta, která zůstala, čelí dříve nebývalým problémům – např. dnes si již mnoho hudebníků a skladatelů dokáže noty vysázet, vytisknout, a nakonec i prodat samostatně. Potřebujeme tedy ještě hudební vydavatelství?

Poslechněte si zajímavou diskuzi hostů Ilji Šmída v pořadu Akademie Českého rozhlasu Vltava, do které se zapojili Radim Kolek, vedoucí hudebního vydavatelství a nakladatelství Českého rozhlasu, PhDr. Eva Velická, šéfredaktorka hudebního nakladatelství Bärenreiter Praha, PhDr. Věroslav Němec, šéfredaktor nakladatelství AMOS Editio, Zdeněk Harvánek, vedoucí divadelního a hudebního oddělení agentury DILIA a prof. Václav Riedlbauch, hudební skladatel a pedagog.

Audiozáznam naleznete zde

Spustit audio