Návštěva veletrhu Musikmesse ve Frankfurtu

30. duben 2013

Poprvé od založení hudebního nakladatelství Českého rozhlasu proběhla jednání s nakladatelskými partnery a distributory na největším evropském hudebním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem.

Kromě obrovské nabídky hudebních nástrojů, ozvučení, nahrávací techniky a ostatního sortimentu k aktivnímu provozování hudby se celá jedna hala věnovala distribuci not. Největší stánky patřily produkci nejznámějších tradičních německých nakladatelů, jakými jsou Schott, Peters, Breitkopf & Härtel, Bärenreiter, Sikorski, ale samozřejmě i řady dalších francouzských nebo italských včetně velkých distributorů, mezi kterými byli např. Hal Leonard a Music Sales.

Cílem naší návštěvy byla jednání o rozšíření zastupování a distribuce titulů z prodejního i půjčovního katalogu nakladatelství Českého rozhlasu a Českého hudebního fondu. Jednání se zástupci nakladatelství Schott, Peters, Norsk Musikverlag, Polyhymnia a distributory Hal Leonard, Heba, Music Sales a Notenlinkbyla byla vcelku úspěšná a naznačila možné cesty k rozšíření spolupráce a dostupnosti autorů uváděných v katalogu ČRo v řadě dalších zemí.

Zajímavé bylo i setkání se zástupkyní firmy Scorio, která nabízí online notový editor pro psaní not, poslech a analýzu hudby a především pro praktické elektronické užívání not v tabletech namísto jejich papírové podoby. Největší nakladatel - Schott, Mainz - již otevřel vlastní rozhraní s tímto softwarem a nabízí v něm startovní segment svých produktů.

Nyní doufáme, že se nám podaří některou z nabízených možností využít k šíření našeho katalogu českých autorů a k propagaci nakladatelství Českého rozhlasu.

Spustit audio