Sinfonietta - Karel Husa

11. únor 2008

"Obrázky z mé Sinfonietty byly napsány během posledních dvou let druhé světové války (1944 - 45). Přestože atmosféra v Evropě byla napjatá, mé hudební nápady byly optimistické a šťastné, protože skládání bylo něco, co jsem dělal s láskou. Forma této práce je stále klasicko-romantická s trochou impresionistického orchestrálního zabarvení. Sinfonietta byla dokončena v roce 1946."

"První věta je ve tvaru sonáty; první téma je lyrické (smyčce, později změněné za klarinetové sólo); druhé téma je rytmické (fagoty). Obojí je použito ve fázi vývoje, jak zvlášť tak dohromady. Rekapitulace pak znovu přináší druhé a první téma a uzavírá je krátkou klidnou kodou.

Nokturno (2. věta) má jednoduchou formu A-B-A. Po sedmi úvodních taktech představí tlumené smyčce lyrickou melodii (1. housle se přidají o devět taktů později). Kontrastní, mírně rychlejší melodie je pak následně představena sólovým klarinetem. Obě melodie jsou spojené v kontrapunktní stavbě, jak se věta blíží svému vrcholu. Postupné diminuendo uzavírá větu se vzpomínkou na pár taktů ze začátku.

Finále ve formě ronda se otevírá jako fanfára. Následuje první téma představené sólovým klarinetem. Později představí dva hoboje druhou melodii (podbarvené 2. houslemi, odděleně) a pak ještě 1. houslemi a flétnou. Třetí téma se odvíjí z úvodních taktů Finále a všechna tři témata jsou propracována v prostřední části, jež připomíná rozvíjející se část sonátové formy. První téma se vrací jako sólo pikoly a 1. housle a fagot je zopakují. Postupné crescendo vede k zopakování úvodní fanfáry."

Další skladby Karla Husy vydané Nakladatelstvím Českého rozhlasu:
Overtura "Studentská"
Smyčcový kvartet "0"

obsazenífl picc, 2fl, 2ob, 2cl, 2fg, 2cor, 2trb, timp, batt, arp, archimateriálpartituranakl.č.R 112cena275,- Kč

Samostatné party pouze k pronájmu na nakladatelstvi@rozhlas.cz

Spustit audio