Klavírní jazzové minietudy I - Milan Dvořák

30. červenec 2007

Hudební nakladatelství Českého rozhlasu vydalo 20 klavírních minietud s příchutí jazzu nebo rocku. Jsou technicky méně náročné. Spolu s autorem tak vyšli vstříc přáním i mnohých neprofesionálních kolegů - klavíristů. Součástí publikace je instruktážní nahrávka notového zápisu na CD, na které se podílel i Milan Dvořák...

Možná znáte filmové komedie Petra Schulhoffa Zítra to roztočíme, drahoušku, Já už budu hodný, dědečku, Co je doma, to se počítá - k těmto všem a řadě dalších filmů a televizních her složil hudbu Milan Dvořák. Kromě toho napsal stovky písní a orchestrálních skladeb, hudbu k sokolským sletům a také dva díly Jazzových klavírních etud. Jako výkonný hudebník se ponejvíce věnuje jazzu a šansonům.

Na klavír začal Milan Dvořák hrát na prostějovské hudební škole, a i když v roce 1958 promoval na ČVUT, hudbě zůstal věrný dodnes. Jeho profesionální začátky se váží k orchestrům Zdeňka Bartáka či Zdeňka Marata, kde kromě hraní na klavír začal i komponovat a instrumentovat. Od roku 1965 působil v Semaforu. Spolupráce s tímto pražským divadlem, kde byl jeden čas i uměleckým vedoucím, mu otevřela svět populárních písniček a poetický humor Jiřího Suchého ho poznamenal na celý další život. Souběžně (až do roku 1990) působil jako klavírista a umělecký vedoucí v doprovodné skupině Hany Hegerové.

Samostatnou kapitolou je jeho spolupráce s rozhlasem, pro který nahrával řadu snímků včetně vlastních orchestrálních cyklů, a to v Praze, Brně i v Ostravě.

V 70. letech byl dramaturgem Tanečního i Jazzového orchestru v tehdejším Československém rozhlase. Navíc s dirigenty Josefem Vobrubou a Kamilem Hálou udržoval blízké pracovní i přátelské vztahy. V osmdesátých letech založil Televizní septet, který existoval více než deset let.

V současné době, kromě komponování, spolupracuje velmi úzce s Evou Pilarovou, Evou Kriz-Lifkovou a dalšími zpěváky. Vyučuje na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Pro Hudební nakladatelství Českého rozhlasu upravuje oblíbená Radio-alba.

Ve spolupráci se Slepeckou knihovnou K. E. Macana je možno noty získat i Braillově písmu.

Další skladby Milana Dvořáka vydané Nakladatelstvím Českého rozhlasu:
Dialogy pro 4 ruce
Hrajeme, hrajeme
Klavírní jazzové minietudy II
Klavírní jazzové minietudy III, trochu jinak
Klavírní jazzové minietudy IV, tentokrát i v lehčích úpravách
Před písničkou smekni
Před písničkou smekni II
Před koledou smekni
Vánoční písně evropských národů v klavírní úpravě

obsazenípnomateriálpart + CDnakl.č.R 131cena220,- Kč

Spustit audio