Radio-album 15: Písně Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého III

20. říjen 2015

Honky tonky blues, Kapitáne, kam s tou lodí, Kytky se smály, Písnička pro kočku, Motýl, Sup a žluva, Tu krásu nelze popsat slovy, Včera neděle byla, Tulipán, Na shledanou to je výběr dalších deseti skladeb, které pro značný zájem o písně těchto autorů zařadilo Hudební nakladatelství do řady Radio-alb.

Jiří Suchý a Jiří Šlitr byli fenoménem konkrétní éry, možná až příliš krásným na to, aby vydržel donekonečna. Jistě, zanechali po sobě následovníky. Ať už přímé ve formě dvojic jako Vodňanský a Skoumal či Burian s Dědečkem, tak nepřímé v poetice Nohavici, vymykajícího se z úhoru moderní české textařiny až zázračně. Věděli totiž, či spíše podvědomě cítili, co se dnes vesměs nectí. Že velká písňová poezie se netvoří z velkých slov, ba právě naopak; pracuje s přiměřeností, cudností a náznaky, nechá posluchače, aby si sám šel cestou, jež je mu předestřena...

Oni sami však – jako by symbolicky – ukončili svůj tandemový (vz)let v roce 1969, kdy nastupovala tzv. normalizace včetně úprku mnoha cenných Čechoslováků za hranice, jak to až neskutečně předjala tato píseň S+Š, zdánlivě jenom milostná: „Krajina posedlá tmou / vzpomínky do sedla zvou / nutí mě vrátit se tam / kde budu navěky sám / kde místo úsměvů tvých / čeká jen řada snů zlých / a místo lásky nás dvou / krajina posedlá tmou."

V edici Radio-album dále vyšlo:
Radio-album 1: Písničky Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého
Radio-album 2: Písničky Zdeňka Petra
Radio-album 3: Vánoční
Radio-album 4: Písničky Petra Hapky a Michala Horáčka
Radio-album 5: Jiří Pavlica - Písně Hradišťanu
Radio-album 6: Osvobozené divadlo v melodiích Jaroslava Ježka
Radio-album 7: Marie Rottrová
Radio-album 8: Z pohádky do pohádky
Radio-album 9: Eva Pilarová
Radio-album 10: Písně Karla Svobody a Jiřího Štaidla
Radio-album 11: "50 let Semaforu" - Písně Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého II
Radio-album 12: Petr Novák - "Hvězdička blýskavá"
Radio-album 13: Antonín Gondolán - "Vlastní cestou"
Radio-album 14: Písně Václava Neckáře - "My to spolu táhnem dál"

Spustit audio