Dvojkoncert pro klarinet, altový saxofon a orchestr - Hanuš Bartoň

27. červen 2017

„Když mě interpreti oslovili s nabídkou napsat Dvojkoncert pro klarinet, altový saxofon a orchestr, byla to pro mě příležitost vrátit se po dlouhé době k tomuto druhu koncertantní hudby.

Dva zdánlivě si blízké sólové nástroje se během práce na skladbě ukázaly být silnými individualitami. Patří sice do jedné rodiny nástrojů, jsou však zároveň natolik svébytné, že každý z nich prosazuje svůj názor. Skáčou si do řeči, hádají se, občas překřikují a nejsou schopny se domluvit. Když se o to občas přece jen snaží, nedopadne to dobře. Stejnou melodii hraje každý po svém, vzájemně se předbíhají a pak zase dohánějí.

Orchestr si hašteření sól většinou nevšímá, je zaneprázdněn vnitřními spory o rytmus a dynamiku. Všichni se sice shodují, že budou dělat jakési dynamické oblouky a že budou ctít rytmický pulz, každá skupina nástrojů si to ale představuje jinak. V orchestru vznikají spojenectví, která ale většinou dlouho nevydrží. Nástroje se totiž chovají oportunisticky a často „dezertují“ k protivníkovi. Občas se sólistům podaří vyrušit orchestr ze zaujetí interními spory. V těchto řídkých chvílích se zdá, že převládne vzájemný respekt a schopnost empatie.

Jediné, na čem se chtě nechtě shodnou všichni, je harmonie. Žádný aktér, ani sólisté, totiž není schopen svou harmonickou vizi vnutit ostatním. Ty tam jsou doby, kdy stačilo vybrat správné akordy a doprovodit melodii, která si o to sama říkala. Tak se radši všichni zúčastnění dobrovolně podřídí předem určenému plánu souzvuků. Harmonie je sice tabu, ale občas se někdo, hlavně sólisté, dopustí provokace ve formě mikrointervalů nebo tzv. multifonik. Rebelové si zvyšují sebevědomí, ostatní se radši tváří, že to neslyší. Není také proč se obávat. Provokace jsou neškodné a jsou jen výsledkem harmonického „samopohybu“. Provokatéři si to neuvědomují, cítí se „svobodní". “

Další skladby Hanuše Bartoně vydané hudebním Vydavatelstvím a nakladatelstvím Českého rozhlasu:
Míjení času
Šest starobylých miniatur
Trio pro klarinet, violu a klavír
Tříšť - Scelení

Samostatné party pouze k pronájmu na nakladatelstvi@rozhlas.cz

Spustit audio