Hudba k filmu Pyšná princezna - Dalibor C. Vačkář

20. srpen 2010

Dalibor C. Vačkář (1906 - 1984) vytvořil pět symfonií, mnoho koncertních skladeb pro různé nástroje, komorní a sborová díla. V jeho tvorbě najdeme i velkou řadu tanečních písní a šansonů, ke kterým si psal texty, také pochodů, valčíků, v 30. letech složil i řadu trampských písní. Jeho filmové hudby (Divá Bára, O ševci Matoušovi, Alena, Pyšná princezna, Dovolená s Andělem, Anděl na horách, Tajemství krve, Kde alibi nestačí ad.) se staly klasikou a vždy přispěly k popularitě filmů.

Hudba k filmu Pyšná princezna se mimořádně zdařila, melodické i instrumentační cítění z ní vytvořilo téměř muzikálové dílo, které příznačnými motivy princezny Krasomily, krále Miroslava, chůvy, poselstva, rádců i zbrojnošů dobarvuje a propojuje postavy i děj filmu. Ve spolupráci s básníkem F. Hrubínem vznikla nejen nejznámější melodie Rozvíjej se poupátko, ale i úvodní a závěrečné písňové pásmo, které jsou pro Pyšnou princeznu od prvních tónů jasně charakteristické.

D. C. Vačkář brzy po premiéře filmu v roce 1952 napsal samostatnou skladbu Rozvíjej se poupátko ve dvou verzích. První má ve zpívané mezihře motiv chůvy, druhá má jednodušší mezihru, tak jak zazněla ve filmu bez textu. V roce 1954 vytvořil autor 14 minutovou skladbu Hudba k Pyšné princezně pro orchestr, která posluchačům ryze hudebně odvypráví příběh filmu, ale odhalí i řadu krásných motivů, skrytých pod dialogy. Okouzlí melodickou i intstrumentační lyričností a svěžestí a potvrdí, že položila nejkrásnější základ k poválečné tvorbě filmových pohádek dotvářených hudbou s ústřední písní.

Další skladby Dalibora C. Vačkáře vydané Nakladatelstvím Českého rozhlasu:
Zima v Tatrách, hudební obraz z filmu Anděl na horách

obsazenífl picc, 2fl, 2ob, cor ingl, 2cl in B, 2fg, Asax in Es, 4cor, 4trb in C, 3tbn, tb, timp, 5batt, arp, cel, pfte, voc (soprano), el org, archimateriálpartituranakl.č.R 191cena285,- Kč

Samostatné party pouze k pronájmu na nakladatelstvi@rozhlas.cz

Spustit audio