Kolja - Ondřej Soukup (instr. Lukáš Sommer)

28. listopad 2013

„Hlavní hudební téma ke Koljovi jsem napsal hned po přečtení scénáře, tak silně na mě zapůsobil. Nikdy to nedělám, skládám až na sestříhaný film, protože obraz je velmi inspirující a při práci mě vede.

Tady se to ale povedlo, téma ve filmu zní hrané na klavír nebo se ještě přidávají smyčce. Jen v jednom případě začíná sólovým violoncellem a pak se přidá celý orchestr. Sólové trubce, kterou hrál Mirek Kejmar, trumpetista České filharmonie, jsem v této části napsal blue tón, pro vysvětlení – takový falešný tón. Když jsme ji nahráli, tak přiletěl ze studia do režie s notami jako důkaz a křičel: „to nebyla chyba, von mi to tam napsal“! A ve snímku to tak zůstalo, líbilo se nám to.

Vyhlašování Oscarů, kde byl také nominován Kolja, dávala u nás televize přímým přenosem televize pozdě v noci, časový posun. Já jsem to psychicky neunesl, opil jsem se a usnul. K ránu mě vzbudila strašlivým cloumáním Gábina, která vydržela, a křičela: „Soukupe, vole, vzbuď se, máte Oscara!“ Vylítl jsem z postele, měl jsem strašnou radost, a tak jsem začal dál pít.

Kolju pak popravili v Katovně pánové Rejžek a Just a paní Brdečková. Určitě zaslouženě, co mají takové prvoplánové a sentimentální kýče nám dělat po světě ostudu a vyhrávat Oscary!“ O. Soukup

Další skladby Ondřeje Soukupa vydané Nakladatelstvím Českého rozhlasu:
Akumulátor
Lída Baarová
Tmavomodrý svět
Vratné lahve

Requiem pro panenku (hlavní téma) - partitura a orchestrální party pouze k pronájmu
Čtyřlístek ve služnách krále (hlavní téma)- partitura a orchestrální party pouze k pronájmu
Johanka z Arku (oratorium pro sóla, sbor a orchestr) - partitura a orchestrální party pouze k pronájmu

Samostatné party pouze k pronájmu na nakladatelstvi@rozhlas.cz

Spustit audio