Louisina polka, Ze studentského života, Jiřinková polka - Bedřich Smetana / instr. Iša Krejčí

12. leden 2004

Louisina polka, Ze studentského života a Jiřinková polka - tato raná klavírní díla Bedřicha Smetany pro orchestr v roce 1943 upravil skladatel Iša Krejčí, který v letech 1934 - 1945 působil v Československém rozhlase jako hudební režisér a dirigent.

Iša Krejčí, skromný až plachý muzikant, byl v letech svého působení v rozhlase také kapelníkem Orchestrálního sdružení v Praze. Bylo to těleso složené z poloprofesionálních muzikantů a Krejčí se pro ně snažil vybírat nepříliš náročný repertoár. Instrumentace Smetanových polek, velmi známých v klavírním podání a tudíž i snáze hratelných, byla určena především jim. Dnes však patří i všem milovníkům Smetanovy svěží hudby. Originály rukopisů instrumentace Smetanových polek v provedení Iši Krejčího jsou uchovány v rozhlasovém archivu Českého rozhlasu.

Polka jako typ tance se patrně vyvinula ve 30. letech 19. století v okolí Hradce Králové, odkud se šířila na Jičínsko a dále do Prahy. Na sklonku 30. let se už polka všeobecně tančila na českých bálech. Zásluhou baletního mistra pražského Stavovského divadla J. Raaba se roku 1840 objevila i v Paříži. Pronikla také do Anglie a do Ameriky. Polka byla jedním z nejoblíbenějších módních tanců 19. století. Hudbu k prvním polkám psali většinou učitelé a vojenští kapelníci. Nový tanec strhl i mladého Bedřicha Smetanu. Louisinu polku Es dur napsal roku 1840. Inspirací mu byla sestřenka Louisa, do které se zamiloval v době pobytu u svých příbuzných v Novém Městě nad Metují. Skladbu hrával velmi často ve společnosti a sklízel ovace. Sám s ní byl velmi spokojen, jak svědčí jeho soukromá poznámka: "Tato polka, aniž bych se chtěl chváliti, má sotva sobě rovné. Takt za taktem je svěží a krásná, takže v Plzni každý, kdo ji slyšel, nemohl se jí dost vynachváliti a naposlouchati. Žádnou skladbu, kterou jsem napsal, nemohu častěji hrát, protože se mi pak již zprotiví, ale tuto polku mohu hrát neustále, a přece mne neomrzí." S podobným úspěchem a vnitřním uspokojením hrává i Jiřinkovou polku napsanou v roce 1841, která je hudebním vyjádřením silného dojmu z účasti na jiřinkových slavnostech a zejména slavného bálu v České Skalici. Za rok komponuje polku Ze studentského života. Díla už překračují standard dobové kapelnické a salónní produkce.

Další skladby Bedřicha Smetany vydané Nakladatelstvím Českého rozhlasu:
Pražský karneval
Scéna z Macbetha - Bedřich Smetana / instr. Otakar Jeremiáš

obsazení2fl, 2ob, 2cl, 2fg, 2cor, 2trb, 3tbn, timp, trgl, archimateriálpartituranakl. č.R 033cena155,- Kč

Tento titul byl vydán za podpory:
Lucent Technologies
Komplexní řešení v oblasti technologií

Samostatné party pouze k pronájmu na nakladatelstvi@rozhlas.cz

Spustit audio