Modré valéry - Olga Ježková

19. červenec 2011

„V nonetu Modré valéry jsem se snažila vyjádřit pět barevných odstínů pomocí smyčcového zvuku. Jde o klasickou sonátovou formu s druhou pomalou a třetí taneční větou . Také splnění tohoto formálního apelu bylo mou ctižádostí.

Interpretace je možná ve dvou variantách: nonet nebo smyčcový orchestr. Každá z těchto možností přináší své vlastní barevné specifikum. V případě smyčcového orchestru vznikne nový barevný odstín, kterému k ideálnímu znění poslouží co možná nejširší nástrojové obsazení.“

Stěžejní část díla Olgy Ježkové (nar. 1956) tvoří vokální skladby na liturgické nebo duchovní texty /Missa in honorem sancti Adalberti, Missa laeta, Jerusalem gaude, Pater noster, Raesurrexi… a další/, dále na slova poezie O. Mikuláška, J. Skácela a dalších českých básníků /cykly písní a sborů/. Zdrojem její inspirace k instrumentální tvorbě je výtvarné umění a barevné slyšení světa. /Spektrum základních barev pro kytarové duo, Žlutočervený plakát pro symfonický zvuk, Smyčcový kvartet „Modrý“/ a další.
Olga Ježková

Další skladby Olgy Ježkové vydané Nakladatelstvím Českého rozhlasu:
Oko
Pastýř David

obsazení4vno, 2vla, vcl, cb, perc / archimateriálpartituranakl.č.R 229cena195,- Kč

Samostatné party pouze k pronájmu na nakladatelstvi@rozhlas.cz

Spustit audio