Poslouchejte Český rozhlas přes internet. Jak na to?

5. červen 2020

Pro to, abyste mohli poslouchat rádio, už dnes nepotřebujete žádný speciální přístroj. Stačí vám jediné – přístup k internetu.

A začít můžete hned. Nejsnazší cestou k poslechu totiž je přímo web Českého rozhlasu. Rovnou odtud si nás můžete pustit prostřednictvím přehrávače mujRozhlas, který najdete na všech staničních webech Českého rozhlasu. Stačí kliknout na modré tlačítko Play.

Audio portál mujRozhlas ve verzi pro mobilní telefony

Co všechno mujRozhlas umí? Můžete v něm přepínat mezi jednotlivými stanicemi, podívat se do programu, nebo si vybrat z širokého archivu rozhlasových pořadů. mujRozhlas totiž zároveň funguje jako audioarchiv záznamů i podcastů.

Ti, kdo mají starší počítač, ocení možnost ručně upravit kvalitu zvuku – začne-li se vám živé vysílání kvůli nedostatečné hardwarové výbavě „sekat“, můžete si v přehrávači kvalitu vysílání snížit a problém tak vyřešit.

Máte s internetovým přehrávačem problémy? Tady jsou 3 možné důvody:

Může za to internet 
Občas se stane, že na trase mezi vaším poskytovatelem internetu a vámi dojde k výpadku. Poznáte ho tak, že se vysílání zastaví, začne se zadrhávat nebo se vracet opakovaně několik vteřin (v některých případech i minut). Většinou se jedná o krátkodobý problém. Víme, že něco podobného dokáže poslech rádia dost znechutit, bohužel s tím však my sami nemůžeme nic udělat. Pokud podobné problémy přetrvávají, obraťte se na svého poskytovatele internetu.  

Může za to prohlížeč 
Některé prohlížeče (například Internet Explorer 8 a starší verze jiných prohlížečů) používají technologii Flash, která je méně spolehlivá. Pokud používáte zastaralý prohlížeč, doporučujeme vám ho aktualizovat na nejnovější verzi. Jestliže novější prohlížeč nechcete nebo nemůžete používat, doporučujeme aktualizovat Adobe Flash Player na nejnovější verzi. 

Může za to počítač
Pokud se vysílání neustále zasekává, může to znamenat také to, že váš počítač zkrátka není z nejnovějších. I když vám tedy v jiných případech stále dobře slouží, na rozhlasové vysílání to nestačí. Jak to? Přenos se ukládá do mezipaměti prohlížeče, což může být v některých případech náročné zejména na paměť RAM. Zkuste v přehrávači zvolit jiný formát a nižší kvalitu vysílání.

Jak poslouchat rozhlas online? Tady jsou vaše nejčastější dotazy

Nestihl/a jsem svůj oblíbený pořad. Můžu si ho poslechnout ze záznamu?

Téměř všechny odvysílané pořady najdete v našem archivu. Záznamy i podcasty jsou na audioportále a v aplikaci mujRozhlas. mujRozhlas umožňuje poslechnout si živé vysílání až o šest hodin nazpět, takže vůbec nevadí, když vám uteče začátek rozhovoru nebo četby – stačí s vysíláním popojet trochu do minulosti. Většina stanic navíc nabízí i celodenní záznamy vysílání, ve kterých můžete pohodlně hledat podle času.
Přes stovku pořadů Českého rozhlasu můžete navíc odebírat a poslouchat jako podcasty.

Proč si nemůžu některé záznamy z vašeho webu stáhnout?

Určité pořady – především ty s hudbou – podléhají autorským právům, ke stažení vám je proto poskytnout nemůžeme. I tak si je ale můžete přehrát přímo na webu nebo přes aplikaci mujRozhlas.

Mám problém s přehráváním zvuků z audioarchivu, je problém u mě, nebo u vás?

Moderní počítače by s přehráváním audií neměly mít problémy, přesto pro jistotu zkontrolujte, zda váš počítač splňuje minimální technické požadavky pro používání našeho přehrávače. Najdete je v samostatném článku. Ujistěte se také, zda je v pořádku vaše zvuková karta a že nemáte hlasitost ztlumenou na nulu – zní to jako banalita, ale dochází k ní častěji, než byste tipovali. Samozřejmostí by mělo být stabilní internetové připojení.

Co jsou podcasty?

Podcasty jsou způsob, jak se k vám dostanou vaše oblíbené pořady. Najděte si, které vás baví, a začněte je odebírat. Odvysílané epizody se vám automaticky stáhnou do počítače, tabletu nebo mobilu. A vy si je pak můžete poslechnout kdykoliv máte chuť a čas.
Český rozhlas nabízí největší výběr původních podcastů v České republice. Podívejte se na všechny rozhlasové podcasty.

Jak poslouchat podcasty Českého rozhlasu?

Potřebujete pouze dvě věci: nainstalovat si podcastovou aplikaci a vybrat pořady, které chcete pravidelně odebírat. Na podcasty Českého rozhlasu je ideální služba mujRozhlas, kde najdete oproti ostatním aplikacím také rozhlasové hry a audioknihy. Mobilní aplikace je zdarma a bez reklam. Dovolí vám stáhnout si všechny pořady offline a navíc obsahuje živé vysílání rozhlasu online. Ještě podrobněji se věnujeme podcastům v samostatném článku.

Jak poslouchat Český rozhlas přes internet?

Poslouchat rozhlas online můžete na audioportále mujRozhlas.cz. Přehrávač živého vysílání najdete také na stránkách jednotlivých stanic - stačí kliknout na modré tlačítko Play.
Chcete poslouchat rozhlas z mobilu? Stáhněte si mobilní aplikaci mujRozhlas. Je zdarma a je kompatibilní s operačními systémy iOS a Android.

Nedaří se mi spustit váš webový přehrávač.

Důvody mohou být hned tři: nekvalitní internetové připojení, zastaralý počítač nebo neaktualizovaný prohlížeč. Co s tím, si přečtěte v samostatném článku. Jako alternativní řešení můžete zkusit nainstalovat si aplikaci mujRozhlas do chytrého telefonu, kde najdete celý rozhlas online. Živé vysílání většiny stanic Českého rozhlasu kromě toho najdete i na YouTube včetně živého obrazu ze studia.

Můžu vás poslouchat i na tabletu nebo mobilním telefonu?

Ano. Naše aplikace mujRozhlas je kompatibilní s operačními systémy iOS a Android. Je zdarma.

Nejde mi poslouchat Český rozhlas na prohlížeči v mobilu.

Používáte-li starší mobilní telefon s operačním systémem Android 4.x.x a nižším, je možné, že ani naše živé vysílání, ani záznamy staršího vysílání z mobilu nespustíte. Pokud nechcete (nebo nemůžete) aktualizovat svůj operační systém na novější verzi, pak je pro vás nejjednodušším řešením nainstalovat si naši novou mobilní aplikaci mujRozhlas. Je zdarma a dovolí vám spustit živé vysílání online i všechny záznamy pořadů.

Vaše mobilní aplikace hlásí „Není dostupné internetové připojení a nemohu načíst obsah“. Co s tím?

Zkontrolujte, zda jste připojení k internetu. Pokud ano, a aplikace přesto hlásí stejný problém, je možné, že jste sice připojen, ale váš mobil nezískává žádná data. V tom případě může být problém v nastavení vašeho routeru nebo u poskytovatele internetu. Ověřte raději obě možnosti.

Můžu poslouchat Český rozhlas v zahraničí?

Ano. Jediné, co k tomu potřebujete, je stabilní internetové připojení. Kdekoliv nás pak můžete poslouchat přes mujRozhlas. Chcete-li poslouchat rozhlas z mobilu, doporučujeme nainstalovat mobilní aplikaci mujRozhlas.

Chtěl bych používat vaše aplikace iRadio a Radiotéka, ale nemohu je najít.

Obě aplikace jsou dnes už technicky zastaralé. Podpora těchto aplikací by nebyla technicky možná a proto byla ukončena. Místo nich můžete zkusit audioportál a aplikaci mujRozhlas, který starší aplikace plně nahrazuje. Služba vám dovolí stahovat všechny pořady Českého rozhlasu offline a navíc obsahuje živé vysílání všech stanic online. Služba se s každou aktualizací vylepšuje a stále do ní přibývají nové funkce.

Mám nainstalovanou aplikaci iRadio a něco tam nefunguje. Co s tím?

Podpora mobilní a desktopové aplikace iRadio by nebyla technicky možná, proto byla ukončena. Namísto ní nabízíme audioportál a aplikaci mujRozhlas, který starší aplikace plně nahrazuje. Služba vám dovolí stahovat všechny pořady Českého rozhlasu offline a navíc obsahuje živé vysílání všech stanic online.

Nenašli jste zde odpověď na vaši otázku? Možná se nachází na ostatních stránkách naší nápovědy, anebo se ozvěte. Problém můžete popsat e-mailem a poslat na adresu internet@rozhlas.cz

Spustit audio

Související

  • Jak nás poslouchat přes internet

    S mobilem nebo tabletem v ruce máte mnoho možností, jak poslouchat rozhlas. Podcasty a živé vysílání si můžete pustit kdekoliv a kdykoliv. 

  • Jak na podcasty

    Sestavte si vlastní rádio. S podcasty už nezmeškáte žádný díl svého oblíbeného pořadu.