Nejsou zelené potraviny jen předraženou trávou, která má dobrý marketing? Zeptali jsme se fyziologa

5. duben 2024

Na téma takzvaných zelených potravin dnes hovoříme s doc. PharmDr. Miloslavem Hronkem, Ph.D. z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Jedná se opravdu o takový fenomén současnosti a lékem na všechno? Mají jen pozitivní účinky nebo i u nich musíme být obezřetní? Co konkrétně užívat a v jakých dávkách?

Často se řekne pouze A, ale už se nezmíní B. Není na tom tedy nic špatného, ale upozorňuje to pouze na onu lepší stránku věci.
doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové

Nejsou zelené potraviny jen předraženou trávou, která má dobrý marketing?
Je pravda, že termín zelené potraviny vznikl od výrobců. A v poslední době si získávají určitou míru popularity, která je dána internetem či reklamou. Nicméně, týká se to nejen potravin, ale třeba i léčivých rostlin, když to dáme dohromady, tak si uděláme takový trochu střízlivý pohled.

Čtěte také

Protože výrobce, který chce něco prodat, tak musí reklamu udělat, obzvláště v dnešní době, kdy jsou nabídky různých suplementů a podobně. Takže se ovšem často řekne pouze A, ale už se nezmíní B. Není na tom tedy nic špatného, ale upozorňuje to pouze na onu lepší stránku věci.

Je to tedy i otázka takzvané zelené trávy. Jestli tyto potraviny nedokážeme nahradit něčím, co třeba tady u nás máme a pěstujeme. Na co jsme také geneticky uzpůsobení a je pro nás přirozenější.

Zelená barva navíc funguje, všichni máme rádi jaro. Krávy také žerou trávu a jak vypadají dobře. Mají ovšem žaludky trošku jinak uzpůsobené.
U nás lidí by tráva asi moc nefungovala.

Můžeme zajít do lesa a natrhat si teď například medvědí česnek. Když se podíváte, co obsahuje, tak můžeme takto zvolit i levnější variantu.
doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové

Víme z období různých hladomorů, že lidé zkoušeli jíst trávu, ale není to úplně optimální. Protože to mnohdy vyvolává i zažívací potíže. Nicméně pokud se jedná například o mladý ječmen, či microgreens a další věci, můžeme si to pěstovat i doma v kuchyni. A jako doplněk stravy, si myslím, to špatné není.

Čtěte také

Z hlediska zeleného barviva, chlorofylu a hořčíku i dalších látek, které tam najdeme, to svůj smysl má. Ale stejně tak můžeme zajít do lesa a natrhat si teď například medvědí česnek. Když se podíváte, co obsahuje, jaké jsou to látky a co nutričně přináší, můžeme takto zvolit i levnější variantu.

Může to být také inspirací pro řadu posluchačů, vyrazit do přírody a obohatit si svůj jídelníček nějakou zdravou jarní bylinkou. Prokazatelné účinky to má, zejména s přibývajícím věkem. Týká se to třeba ochrany cév nebo kardiovaskulárního systému.

Miloslav Hronek a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s doc. PharmDr. Miloslavem Hronkem, Ph.D. ohledně takzvaných zelených potravin si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související